Lukijoilta: Huijarien temmellyskenttä

Jokin aika sitten kirjoitin paljon puhutuista kryptovaluutoista ja siitä, että sähköpostiini suorastaan tulvii viestejä siitä, kuinka pääsen ryysyistä rikkauksiin tekemällä rahaa kryptovaluuttakaupoilla.

Huijasvaluutta bitcoinin kyseenalaisen arvonnousun myötä noitten viestien määrä on taas lisääntynyt. Joudun tavan takaa käymään Vaasan kaupunginkirjaston verkkopäätteellä niitä sähköpostistani poistamassa!

Kun en ole noihin houkutusviesteihin vastannut rikkauksien hankkimisen mielenkiinnottomuuden takia, niin kryptovaluuttahuijarit ovat näköjään ottaneet järeämmät aseet käyttöön.

Päivänä muutamana sain sähköpostiini ilmoituksen jonka mukaan tietokoneeseeni oli asennettu ”troijalainen”, tietokonevirus, joka sieltä oli kopioinut kaikki tiedostoni, valokuvani, osoitekirjani, ynnä muut tykötarpeet sekä aikuisviihdesivuilta kopioimani valokuvat.

Jotta mainittuja tietoja ei paljastettaisi, vaati tuo koijari maksuna 679 euroa, totta kai bitcoineina, ja aikaakin annettiin ruhtinaalliset 48 tuntia.

Tuo tuntimäärä meni ohitse jo aikaa sitten! Asia ei ole hätkähdyttänyt vähääkään, kun kotitietokoneeni on seissyt toimimattomien verkkoyhteyksien takia jo kaksi täyttä kuukautta täysin käyttämättömänä, ja vähäiset verkkoasiointini suoritan Vaasan kaupunginkirjastossa!

Vielä vähemmän tuo huijarin pelottelu vaikutti minuun sen vuoksi, että käytöstä poistunut datamasiina oli muutoinkin täysin tyhjä kaikista tiedostoista, vain joitakin matkakuvia olin siihen tallettanut!

Aseksuaalisena henkilönä minua ei aikuisviihde. Muutoinkaan ei ole koskaan kiinnostanut saati, että moisilta, minulle täysin merkityksettömiltä verkkosivuilta olisin mitään tallettanut, kas kun minua inspiroi voimakkaimmin vain luonto ja ympäristö!

Puhdasta laiskuuttani en edes yhtään tiedostoa ollut tuohon huijarin nyt ”sulkemaan” tietokoneeseen aikaiseksi saanut!

Paikallisen ruotsinkielisen sanomalehden mukaan muuan rannikon asukas oli joutunut tuon samaisen, huonoa suomen kieltä kirjoittaneen huijarin uhriksi, minun laillani tosin ilman bitcoinpalkkiota, koska hänkään ei tietoturvastaan maksanut senttiäkään!

En paljoakaan ole elämässä oppinut, mutta se kokemus elää mielessäni vahvana, ettei ole ilmaista lounasta, ainakaan minä ole sellaista syönyt!

Jos sellainen ihmeruoka jossain nautitaan, niin se epäilemättä tapahtuu noitten kylmäsilmäisten, kanssaihmisiään surutta kusettavien kryptovaluuttakauppiaitten pöydässä. Ihmisten hyväuskoisuus ja kyltymätön ahneus takaa sen, että apetta riittää!

Tämä verkkokokemukseni on vahvistanut mielikuvaa, joka minulla jo pitkään on ollut. Täysin vailla vakuutta olevat kryptovaluutat ovat pelkkä huijarien luomus, ja niistä hyötyvät vain tahot, joitten toimet eivät päivänvaloa, saati verottajaa, kestä.

Hyvä esimerkki tuosta toiminnasta oli muutama vuosi sitten markkinoille lanseerattu bulgarialaslähtöinen onecoin, jonka luojana toiminut naisihminen yllättäen katosi luultavasti Mustameren koillispuolelle ”maan alle”, takuulla omiensa joukkoon.

Ainoa, joka kryptovaluutoilla rikastuu, on niitä verkossa kauppaava huijari. Järkeviä sijoituskohteita löytyy muualta!

Erkki Rantamäki

Vaasa

Kommentoi