Lukijoilta: Hulevesiteatteri

Kävin aikanaan vietnamilaisessa vesiteatterissa Hanoissa ja hanoista oli todella tullut vettä salin näyttämöaltaaseen. Nyt saimme seurata poliittista hulevesiteatteria Seinäjoella ja näytelmän juonesta on selvinnyt minulle lisää seuraavaa:

Eräs poliitikko riemuitsi omilla sivuillaan, kuinka kaupunginhallitus kaatoi 4.11. kaupunginjohtaja Rasinmäen teatteriesityksen hulevesimaksun perimisestä äänin 8–4. Hallituksen jäsen Paula Sihtokin oli myös kaatamisesityksen takana.

Esitys olisi tuonut omakoti- ja kerrostaloasujalle 25 euron lisälaskun ja suurtilallisille noin 600 euroa. Kaupungille olisi kertynyt vuodessa noin miljoona euroa hulevesien puhdistukseen.

Seinäjoen Energian hallitus olikin jo päättänyt 28.10. ennen tätä kaupunginhallituksen 4.11. kokousta myös vesimaksujen korotuksesta. Vesimaksu nousee 1,87 euroon kuutiometriltä ja jätevesimaksu 2,59 euroon kuutiolta. Omakotitaloissa, jossa veden kulutus on 150 kuutiota vuodessa, korotus on noin neljä euroa kuukaudessa, eli noin 50 euroa vuodessa.

Hallituksen jäsenet Paula Sihto sekä kaupunginjohtaja Rasinmäki olivat myös korotusesityksen takana. Jostain syystä yksimielisesti päätetyt korotukset tulivat julki kuntalaisille vasta 16.11.2019. Ilkan artikkelissa ”Hiilineutraalius käy kukkarolle.”

Kaupunkikorttelien katoilta ja talojen pihoilta hulevedet valuvat jätevesiviemäriin ja puhdistamolle. Kerrostaloasunnoista kertyvät huomattavat jätevesimaksut ja niillä kustannetaan myös se hulevesien puhdistus. Korttelien kokoisilta eläintuotantolaitoksilta kertyy hulevesiin pihoilta huomattavasti sadevettä sakeampaa tuotetta jätevesien joukkoon kuin pihojen Tessujen pissat. Jätevesimaksulla tuetaankin tuottajia ja sen ymmärtää, kun katsotaan kummankin hallituksen kokoonpanoa.

Ollako jäävi, eli ei juu?

Kuntapäättäjät ovatkin ovelasti ulkoistaneet ikävistä maksuista päättämisen ja perimisen Seinäjoen Energialle ja kuitenkin sen poliittisille päättäjille. Samaiset Seinäjoen Energian poliittiset päättäjät tulouttavat sitten kuluttajilta perittyjä ylijäämiä ja tulosta kaupungin kassaan muutaman millin.

Nythän pien- ja kerrostaloasujat maksavat korotettuna jätevesimaksuna eläintuotantolaitostenkin aiheuttamat sakeat hulevesipäästöt, kun niitä ei voida todellisen aiheuttamisen perusteella periä.

Olikin ihan mukava saada Ilkassa 21.11.2019 palautetta ja tietoa Aki Yliseltä, että hulevesi on sadevettä, joka kertyy ränneistä ja pihoilta, eli puhdasta luonnon vettä.

Minä taas katselen niitä vesiä hieman toisin silmin ja ajatuksin. Teknillisen korkeakoulun vesirakennuslaboratoriossa 24 vuotta palvelleena katselen katujen, jalkakäytävien, parkkipaikkojen ja pinnoitettujen alueiden valumavesiä hieman juomakelvottomina.

Hulevedet ovatkin juomavettä sakeampia ja raskaampia. Lumikasatkin mustuvat kevään myötä, ennenkuin valuvat viemäriin. Niissä vesissä on huomattavat määrät rengaskumia, bitumia, filleriä ja sitä ittiään. Ne ovat siis huomattavasti tuhdimpia kuin ne mummonmökin harmaat vedet.

Ylinen toteaa edelleen: ”Hulevesiä ei haluta jäteveden sekaan, koska ne kuormittavat jätevesipuhdistamoja turhaan.” Ja jatkaa viisaasti: ”Kaupungin talouskurimusta ei hulevesillä kerättävä 900 000 euroa pelasta.”

Siis, kysyn kumpaa sillä hulevesimaksulla piti tehdä, pelastaa kaupungintaloutta vai puhdistaa hulevesiä?

Ylinen jatkaa: ”Hulevedet maatiloilta menevät ojiin, jotka ovat tilallisten kaivamia ja ylläpitämiä.” ”Esimerkiksi oman tilani kohdalla rännivedet johdetaan Nurmonjokeen.”

Sepä se, seudun joethan ovat tunnetusti vettä sakeampia ja valuvat mereen. Sen verran tajuan myös, että vedellä on taipumus valua alaspäin.

Tiedän myös merellisenä, entisenä, Pikku-Satamasaaren mökkiläisenä, mitä se rantaan ajautunut myrkynvihreä, joka kesäinen lapioitava mönjä on. Se on sitä sinilevää. Siksi siirryimmekin vedettömään Halkosaareen.

Latvavesien, Ähtärinjärven vesikin taitaa olla vielä talvella saunavesi- ja uimakelpoista, jopa juotavaa, keitettynä?

Lopettakaa se typerä vesiteatteri ja nostakaa reilusti maksuja, sillä kaikkialla puhtaat vedet ovat meidän yhteinen hyöty ja hieno luonnonvara. Kysynkin viisailta, mistähän johtuu se luonnonvesien juomakelvottomuus? Aki Ylinen (kesk.) lopettaa: ”Seinäjoen avaruudessa on tilaa hulevesillekin.”

Nurmonjoessako?

Markku Makkonen

Seinäjoki

Kommentoi