Lukijoilta: Hulevettä niskaan

Seinäjoen tuottajapäättäjät ja oikean yskän ymmärtäneet torjuivat kaupunginhallituksessa esitetyn hulevesimaksun. Mitä se hulevesi sitten on? Sehän on pääosin taivaalta satanutta ja pihojen pesuvesiä, jotka valuvat sitten jätevesiviemärin kautta puhdistamolle.

Noin 70–80-luvun vaihteessa olin mukana Maj ja Tor Neslingin rahoittamassa valtakunnallisessa hulevesitutkimuksessa. Selvitettiin mittauslaittein miten paljon ja mitä valuu erilaisissa viemäreissä. Oulussa vanhainkotien alajuoksulla jäi hajumuistiin vahva lääkitys. Tampereella viemärin punaruskea vesi, vaalean harmaa tali viemäriputkien pinnassa ja teurasveren vieno tuoksu. Kahlatessa Lahden kaupungin alla, viemärissä tuoksui vieno pesupulveri. Kanalat ja sikalat eivät kuuluneet tutkimuskohteisiin, mutta niiden hajun tunnen keväisin ja syksyisin tulevan lakeuden pelloilta.

Jokainen kerrostaloasukaskin maksaa jätevesimaksun. Korttelista kerrostaloja kertyy melkoinen summa kaupungin kassaan. Hulevedet katoilta ja pihoilta johdetaan nekin jätevesiviemäriin ja puhdistetaan.

Kuinka paljon kertyy hule- ja pihanpesuvesiä pinta-alaltaan vastaavan kokoiselta maidon- ja lihantuotantolaitokselta? Nekin harmaat vedet johdetaan jätevesipuhdistamoon. Kuka tässä nyt sitten on sen todellisten puhdistettavien hulevesien kustannusten maksaja, kerrostaloasujat vai tuottajat?

Markku Makkonen

Seinäjoki

Kommentoi