Lukijoilta: Huutolaismeiningillä

Ja ukon suust’ on tarutkin

ne, joita laulan tässä.

Niit’ usein öisin kuuntelin

pärehen liekinnässä.

Ne korutont’ on kertomaa,

ne ota, kallis synnyinmaa.

(Vänrikki Stool)

Tämä runosäe nousi mieleeni katsellessani Ilkka-Pohjalaisessa Markku Kulmalan juttua Eskoon tilanteesta. Mieleeni nousi kysymys, miksi tilanteeseen ei puututtu aiemmin? Missä on hallituksen ja eritoten sen puheenjohtajan vastuu? Miksi valtuusto ei ole toiminut ja valvonut hallituksen tekemisiä? Ovatko tilintarkastajat antaneet talouspuolen katastrofaalisesta tilanteesta varoittavaa lausuntoa? Miksi valtuuston valitsema tarkastuslautakunta ei ole tilanteeseen puuttunut?

Yksimielisesti annettiin 525 000 euroa professuuriin Tampereen yliopistoon. Näitä rahoja olisi kyllä tarvittu maakuntiemme kehitysvammaisten hyvään hoitoon, kipeästi.

Oliko velkaantuneen Eskoon kuntayhtymän tämä raha annettava? Miksi kukaan ei ottanut holtitonta toimintaa kiinni, ei edes yrittänyt?!

Miksi hallitus hyväksyi vuosia sosiaalimiehen tehtävien lomituksen vastoin riippumattomuuden edellytyksiä (Päätös apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen Dnro OKV/192/1/72019) ja laskutti kuntia toiminnasta, jota ei ollut tarjolla kokoaikaisesti eli rikkoi sopimusta kuntien kanssa.

E-P:n kunnat ovat maksaneet turhaan palvelusta.

Nyt kuntien tarkastuslautakuntien tulee olla erityisen aktiivisia toimimaan.

Näyttäisi nyt siltä, että voittaja on vain Seinäjoen kaupunki. Se saa päivätoimintatilat käyttöönsä ja jo 1.6.2020 saavat ei-seinäjokiset etsiä muualta päivätoimintatilansa. Näitähän ei ole suunniteltu mihinkään. Näinkö ohutta on erityisryhmien huolto.

Näyttää huutolaismeiningiltä.

Esitän, että tilanne aloitettaisiin puhtaalta pöydältä. Pöytä voidaan puhdistaa vaihtamalla Eskoon kuntayhtymän hallitus puheenjohtajineen. Suoritetaan ylimääräinen tilintarkastus, jotta nähdään mihin kaikkeen niitä rahoja on ympätty. Hallitusta ei saa vapauttaa vastuustaan ennen kuin kaikki talousasiat ovat selvitetyt, jokainen taksikuitti ja sen asianmukaisuus tarkastettu.

Nyt on aika arvioida menettelyt ja korvausvastuut. Toivon, että poliittisin perustein kuntien valitsemien valtuuston jäsenten tuomisina omiin kotikuntiinsa olisi muutakin kuin perussopimuksessa mainittu vastuu veloista kuntayhtymän purkautuessa. Kalliiden luottamushenkilöiden seminaarimatkojen tarve lienee jo todettu turhaksi.

Kaikkein tärkein on kuitenkin näyttänyt jäävän sivuseikaksi: kehitysvammaisten asiakkaiden ja asukkaiden hoito, huolto, tarpeet, kuntoutus sekä hoito.

Ne on tässä Eskoon vauhtiajossa näköjään unohdettu. Vänrikki Stool runossaan lopettaa: ”Ne korutont on kertomaa, ne ota kallis synnyinmaa.”

Löytyykö synnyinmaastamme ottajia, heidän asioidensa hoitajia? Uskallan epäillä? Puheeksi ottaminenkin näyttää olevan joillekin kiusallista.

Ikään kuin pakkopullaa unohtaen erityisryhmiä koskevat eri lainalaisuudet johtuen heidän yksilötarpeistaan.

Ja mitkä ovat tunnelmat työtekijöillä, joka varmasti ovat tilanteessa omalta osaltaan yrittäneet hoitaa ja venyä, mutta se ei riittänyt. Lopputilejä jaetaan ja lomautuksia on tulossa.

Epäkohtiin puuttuminen. Asiakkaiden hyvinvoinnin tukeminen vaatii suurta rohkeutta. Pelkona että sijalle tuleekin toinen työntekijä. Niin surullista! Etenkin kun tiedämme talouden hurlumhei-menon. Näin tulkitsen I-P:ssa olleet jutut Eskoon edesottamuksista. Tukenani laillisuusvalvonnan julkiset lausunnot (myös Valviran). Rahaa olisi kohdennettu muuhun kuin erityisryhmän kehitysvammaisten tarpeisiin, johon osaava venyvä ammattihenkilöstökin kuuluu.

Sirkka-Liisa Lamminkoski

Ähtäri

Kommentoi