Lukijoilta: Huutolaismeininkiä Eskoossa

On pöyristyttävää lukea Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän nykyisen johtajan Kaija Metsänrannan kommentointia Eskoon talousvaikeuksista. Syy on jo aiemmin vyörytetty henkilökunnan syyksi. On totta, että syyllisen löytäminen helpottaa omaa ahdistusta. Tällainen henkilökunnan vastuuttaminen operatiivisen johdon päättämistä asioista kertoo kuitenkin huonosta johtamistaidosta ja vastuunpakoilusta.

Eniten ovat kärsineet asiakkaat.

Merja Uusitalon johtama hallitus ja Matti Kuvajan johtama valtuusto ovat hyväksyneet velkaantumisen yksimielisesti. Kuntien edustamilta päättäjiltä ei ole kuultu ainoatakaan eriävää mielipidettä. He ovat hyväksyneet edellisen johtajan uusitun johtajasopimuksen, siihen liittyvät erorahat ja paljon muuta. Professuuriin maksettiin yli puoli miljoonaa euroa.

Sillä olisi maksettu Pekonrannan kuluja 12,5 vuoden ajan.

On turha sanoa, että velka syntyi. Ei minun velkani ole koskaan syntynyt, itse sen olen aina tehnyt.

Maakunnassa on huhuttu ylimääräisestä tilintarkastuksesta, jota olisi Eskooseen vaadittu. Onko selvityspyyntö matkannut oikeuskanslerin pöydälle, selvinnee aikanaan.

Onko Eskoolla enää toimintaedellytyksiä vastata hoidosta? Pekonrannan tai minkään muunkaan myynnillä ei 25 miljoonan euron vastuista selvitä. Mikäli säästötavoite on 1,8 miljoonaa euroa vuodessa, on selvää, ettei hoito voi olla enää hyvää. Käytetäänkö esimerkiksi poliisia tai vartijoita hoidossa paikkaamassa henkilökuntavajetta ja potilasturvallisuutta?

Kyse olisi tuskin muusta kuin huutolaismeiningistä, jota en kuntien maksamasta hoitotyöstä hyväksy. Rahakirstu on kuin seula.

Avi otti Eskoon tarkkailuunsa. Se tuottikin tulosta, samoin kuin Eskoossa tehdyt työilmapiirin kartoitukset. Pitkät sairauslomat ja ilmapiirikartoitukset kertovat lukutaitoiselle, missä oikeasti mennään.

Pitkään jatkunut huono hallinto ja johtajien taidottomuus kaatuvat asiakkaiden niskaan. Samalla henkilökunta kuormittuu, ja kun heitä syyllistetään lehtien palstoilla, lisää se pitkiä sairauslomia.

Suorittava porras sekä hoidon ja hoivan kohteet kärsivät eniten. Siksipä heitä puolustan, asiakkailta kun puolustajat usein puuttuvat. Heillä ei ole omaisia eikä läheisiä.

Saan yhteydenottoja, joissa kerrotaan pelottelusta ja kostosta. Ei näitä kokemuksia pidä mitätöidä. Hoitotyön laadun vaatimuksien kohtaamiseen ei ole oikeaa asennetta.

Milloin Seinäjoki herää siihen, mitä sen alueella tapahtuu?

Aikoihin en ole nähnyt Seinäjoen katukuvassa Eskoon ajoneuvoja. Ennen niitä oli. Asiakkaat pääsivät virkistäytymään ja asioilleen.

Sirkka-Liisa Lamminkoski

Ähtäri

Kommentoi