Lukijoilta: Hyky tulee - ollaanko valmiina?

Puolen vuoden päästä ovat seuraavat vaalit. Silloin Pohjanmaalla valitaan 13 kunnan alueelta päättäjät luotsaamaan yhteistä sosiaali- ja terveystointa.

Paljon tulee muuttumaan. Kunnista siirtyy lähes koko sote-puoli yhteiseen hyvinvointikuntayhtymään. Se tarkoittaa henkilöstöä, toimintoja ja rahoja. Se tarkoittaa myös rajua toimintojen harmonisointia. Kristiinankaupungista Luotoon, on löydyttävä yhdenvertaiset palvelut.

Tulevilla aluepäättäjillä tulee olemaan huomattavasti suurempi vastuu, kuin nykyisellä sairaanhoitopiirin valtuustolla. Lähes koko sosiaalityö tulee terveyden- ja sairaanhoidon lisäksi heidän vastuulleen.

Kuntapäättäjätkään eivät helpolla pääse. Organisaatiot ja painopistealueet tulevat muuttumaan.

Kuntien vastuulle jäävät terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ja koordinointi, vapaaehtoistyön koordinaattorit ja kolmannen sektorin avustukset, vastaanottokeskus ja kotouttamispalvelut, sovittelu, neuvostot ja sosiaalirahastot sekä työllisyydenhoito sisältäen kuntouttavan työtoiminnan organisoinnin.

Kuntaan jäävät tietenkin kaikki perusasiat, kuten opetus- ja sivistystoimi sekä liikunta. Kaupunkiympäristön kehittäminen, kaavoitus, kiinteistötoimi, kuntatekniikka ja rakennusvalvonta sekä ympäristö ja jäte sekä liikelaitokset kuten Vaasan Vesi.

Lisäksi Vaasaan jää koko konsernihallinto. Vaasalla on määräysvalta runsaassa parissakymmenessä yhtiössä sen lisäksi muita osakkuusyhtiöitä ja alakonsernien omistamia yhtiöitä on yli 20. Olemme mukana myös kuudessa kuntayhtymässä. Kaikkiaan omistajaohjaukseen kuuluu yli 50 yhtiötä tai yhteisöä. Vaasan kannalta on tärkeää, että yhtiöitä ja yhteisöjä hoidetaan hyvin ja kasvattavalla trendillä. Se luo hyvinvointia koko alueelle.

Töitä tulee riittämään paitsi konsernihallinnossa myös kuntien ja hykyn uusissa organisaatioissa. Hyky- eli aluevaaleissa on tärkeää, että saadaan tasapainoinen kokoonpano. Pohjanmaan rannikko on 50 -prosenttisesti ruotsinkielinen, suomenkielisiä on 45 prosenttia ja loput ovat muunkielisiä. Nyt on pidettävä huoli, että Pohjanmaan rannikolla säilyy poliittinen tasapaino.

Vaalit ovat viiden ja puolen kuukauden päästä, heti loppiaisen jälkeen.

Edessä on kiireinen syksy.

Maria Tolppanen

Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Kommentoi