Lukijoilta: Hyödyttääkö Kulmunin esitys työttömiä, vai onko se poliittinen juoni?

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni esittää, että ansiosidonnaista työttömyyskorvausta maksettaisiin myös työttömyyskassoihin kuulumattomille työttömille.

Kulmunin esitys kuulostaa houkuttelevalta, mutta kun sitä raapii pintaa syvemmältä, niin se voi osoittautua poliittiseksi juoneksi muuta tarkoitusta varten.

Jos Loimaan tai ammattiliittojen työttömyyskassoihin kuulumattomille työttömille maksettaisiin nykytasoista ansiosidonnaista korvausta, niin se nostaisi työttömyyskulujamme. Tästä tuskin työttömyysvakuutusta maksavat työnantajatkaan riemuitsisivat. Työttömyyskulujen nousua ei nieltäisi poliittisessa oikeistossakaan. Työnantajat ja poliittinen oikeisto pitävät nykyistäkin työttömille maksettavaa korvaustasoa liian suurena. Se heidän mielestään myös passivoi työn hakemista.

Esityksen taustalla lieneekin toive siitä, että palkansaajien etuja valvovan ammattiyhdistysliikkeen asema heikentyisi. Tämä miellyttäisi myös aiemmin ansiosidonnaisen laajentamista vastustanutta kokoomusta, joka nyt riensi oitis tukemaan Kulminin esitystä.

Yleen Kulmunin esitystä tukemaan kiikutettu tutkijakin myötää, että ansiosidonnaisuuden laajeneminen vähentäisi ammattiliittojen jäsenmääriä. Työttömyyskassaan kuuluminen ei edellytä ay-liiton jäsenyyttä.

Kulmunilla on ammattiliittojen heikentämistavoitteen lisäksi muitakin poliittisia huolia. Kulmuni taistelee parhaillaan keskustan puheenjohtajuudestaan. Hänen johtajakaudellaan puolueen gallup-kannatus on rypenyt pohjamudissa. Keskustan kenttä haluaakin Kulmunille vastaehdokkaita syksyn puoluekokouksessa.

Pentti Välimaa

Pori

Kommentoi