Lukijoilta: Hyökkäys Israelin suurlähetystöön

Juhlimme 27. tammikuuta Auschwitz-Birkenaun, keskitysleirin jossa murhattiin yli miljoona juutalaista, vapautumisen 75-vuotismuistopäivää.

Maailmalla järjestettiin muistotilaisuuksia monissa paikoissa. Oma presidenttimme, Sauli Niinistö, osallistui muistotilaisuuteen Auschwitzissa 27. tammikuuta. Hän osallistui myös suureen kansainväliseen tilaisuuteen Yad Vashemissa, Jerusalemissa 23. tammikuuta. Tilaisuuteen kokoontui johtajia 49 maasta.

Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että emme saa unohtaa sitä julmaa kansanmurhaa, jota kutsutaan holokaustiksi, jossa kuusi miljoonaa juutalaista joutui kokemaan julman kohtalon. Että tämä ei saa toistua ja että meidän tulee vastustaa kaikkia antisemitismin muotoja valtioissamme.

Myös ulkoministerimme Pekka Haavisto on muistopäivän yhteydessä puhunut sekä Brysselissä että Helsingissä, että me emme saa unohtaa historiaa, antisemitistisiä lausuntoja tai muuta vihamielisyyttä eri vähemmistöjä kohtaan.

Siksi on vaikea ymmärtää, että Israelin suurlähetystö Helsingissä on jatkuvasti joutunut hyökkäysten kohteeksi, viimeksi viikko sitten lauantain vastaisena yönä.

Viimeisen kahden vuoden aikana on noin 20 hyökkäystä kohdistunut suurlähetystöön ja myös juutalaiseen seurakuntaan.

Tällainen toiminta ei kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan eikä suomalaisille, jotka ovat ihmisoikeuksien hyviä puolestapuhujia. Siksi meidän tulee vastustaa juutalaisvihaa, riippumatta siitä miten se ilmenee. Antisemitismi ei kuulu meidän kulttuuriimme eikä arvopohjaamme.

Suurlähettiäs Dov Segev-Steinbergin mukaan tilanne tuntuu turvattomalta, ja lisäksi Suomi on viimeinen maa, jossa odottaisi kokevansa tällaista vainoa. Hyökkäyksistä on ilmoitettu viranomaisille, mutta he ovat olleet niistä vaitonaisia. Mitään tarvittavia toimenpiteitä ei myöskään ole toteutettu, vaikka viranomaisten velvollisuuksiin kuuluu suojella suurlähettilään toimintaa.

Tapaukset näkyvät suurlähetystön valvontakameroissa, joiden kuvat on luovutettu viranomaisille. Viimeksi liimattiin kaksi julistetta, joissa nyrkki lyö daavidintähteä. Tekstissä kehotettiin vastustamaan sionismiä ja viitattiin sivustoon vastarinta.com. Nyt on aika pysäyttää näiden ääriliikkeiden erikoinen toiminta. Juutalaisten ei tule pelätä meidän maassamme.

Viime vuosina antisemitismi on ikävä kyllä levittäytynyt Euroopassa. Väkivaltarikoksia juutalaisia kohtaan on tapahtunut ilman loogista syytä. Viha kohdistuu heihin vain, koska he ovat juutalaisia.

Yli 80 % Euroopan juutalaisista kokee lisääntynyttä turvattomuutta yltyneestä vihamielisyydestä johtuen. Siksi yhä useampi juutalainen on lähtenyt Euroopasta.

On valtio, joka ottaa heidät vastaan, Israel. Maata, johon paeta, ei ollut 75–80 vuotta sitten, kun natsi-Saksa raivosi, kun lähes koko maailma vaikeni eikä mikään maa tahtonut ottaa heitä vastaan.

Ursula von der Leyen, EU-komission uusi puheenjohtaja, painotti puheessaan viime vuoden joulukuussa antisemitistisen iskun jälkeen Saksan Hallessa: ”Antisemitismi on myrkky yhteiskunnassamme. Meidän kaikkien tulee vastustaa, ennaltaehkäistä ja hävittää se. Ilman juutalaista kulttuuria ei olisi eurooppalaista kulttuuria. Ei olisi olemassa Eurooppaa ilman juutalaisia. EU tulee jatkamaan sen työn rakentamista jota jo on tehty, kaikilla tasoilla turvallisuustoimenpiteiden kautta, koulutusjärjestelmässä ja julkisissa väittelyissä”.

Hyvin sanottu! Toivottavasti saamme nähdä enemmän käytännön tekoja. Minun mielestäni lainsäätäjien, viranomaisten ja niiden, jotka voivat vaikuttaa mielipiteisiin, tulisi kantaa vastuunsa, jotta kaikki voisivat jatkossakin asua turvallisessa Euroopassa.

Fredrik Ekholm

Israelin kunniakonsuli

Vaasa

Kommentoi