Lukijoilta: Hyökkäyskö paras puolustus?

Joukko valtuutettuja keskustan valtuustoryhmästä hyökkää allekirjoittaneita vastaan Ilkka-Pohjalaisessa 23.11.2020. Lehdissä on kyllä aiemminkin ollut vastaavan tyylisiä kirjoituksia aiheesta. Emme ole kuitenkaan lähteneet keskeneräistä asiaa kommentoimaan vaan odottaneet hallinto-oikeuden päätöstä. Viime aikojen tapahtumat pakottavat kuitenkin tuomaan esiin huolemme eräiden luottamushenkilöiden toimintakulttuurista Kuortaneella.

Kuten keskustan valtuustoryhmän kirjoituksestakin käy ilmi, ei heillä ole huolta siitä, onko tapahtunut menettelyvirhe osakekauppojen ”kytkykaupassa”.

Tärkeintä lienee raha, joka ilmeisesti voisi peittää sen tosiasian, että valtuuston puheenjohtajan vetämän uuden koulun rakennustoimikunnan budjetti paisui lähes saman verran alkuperäisestä kuin nyt kyseessä olevan osakekaupan summa. Tämän lipsahduksen tuo summa oli luonnollisesti kivasti peittänyt.

Toinen tuoreempi tapaus on valtuustoa juuri äänestyttänyt maakauppa, jossa päätettiin jälleen toimia välittämättä sen enempää kuntastrategiaan kirjatuista arvoista kuin hyvästä käytännöstä ja avoimuudesta.

Tällaiset maata tai metsää koskevat sisäpiirikaupat tuovat ikävästi mieleen entisajan isännät ja pankkimiehet, jotka hyväveli-periaatteella siirtelivät omaisuutta heikommin menestyviltä ja huonommin verkostuneilta.

Yhtenä esimerkkinä voidaan kertoa vielä sekin, että erään toisen valtuustoryhmän edustaja esitti, että kunta perisi mahdollisen peruuntuvan kauppasumman oikeusteitse allekirjoittaneilta. Se mahtaisi olla jo aika vahvasti paljon puhuttua keskustan esille tuomaa oikeusperiaatettakin vastaan.

Mitä tulee tuohon osakkeiden myyntiin, näyttää aika ilmeiseltä, että luopuminen osakkuudesta on johtanut uusiin huomattaviin rahallisiin vaatimuksiin yhtiön puolelta. Isoja summia on nytkin juristien kanssa työstettävänä yhtiön ja kuntien välillä.

Kun kunnat möivät osakkeensa, heikkeni omistajaohjaus mistä tullaan maksamaan kova hinta. Kannattaa myös muistaa, että valtuustossa äänestettiin asiasta tuloksella 9–10 kolmen varavaltuutetun turvin.

Osinkoja odotellessa.

Tauno Lampinen (ps.)

Seppo Palomäki (ps.)

valtuutetut

Kuortane

Kommentoi