Lukijoilta: Ihanaa, koulu alkaa

Kansanviisauden mukaan vettä ei ole ikävä, ennen kuin kaivo kuivuu.

Ei olisi moni lapsi ja nuori arvannut, että kouluunkin kehittyy ikävä, jos ei vuoteen pääse juttelemaan kivojen opettajien kanssa, syömään maittavaa kouluruokaa, oppimaan ruotsin vahvoja verbejä, pohtimaan polynomeja ja näkemään kavereita livenä.

Lapsi muovaa identiteettiään vertaisryhmässä ja some ei koskaan voi korvata lähikontaktia. Hyvä opettajakin on arvokas aikuinen lapselle, jonka omat vanhemmat ovat väsyneet raskaassa tehtävässään.

Koronan alkuvaiheessa jo huomattiin, miten lastensuojeluilmoitusten määrä laski dramaattisesti. Nopeasti tajuttiin, että kun koulut olivat kiinni, ei löytynyt enää laiminlyödystä lapsesta välittävää aikuista, joka olisi ilmoituksen tehnyt. Koulun merkitys tukevana suojaverkkona kävi nopeasti selväksi.

Psykiatrisista syistä avohoitoa saavien nuorten määrä on kasvanut viime vuosina ympäri Suomen. Helsingin yliopistollisessa sairaalassa oli viime vuonna avohoidossa yhteensä 6 888 nuorta potilasta.

Vuodesta 2014 kasvua avohoidon potilaissa on ollut 11,5 prosenttia. Erityisesti itsetuhoisille nuorille ei löydy hoitopaikkoja.

Kun lapsella ja nuorella on ongelmia kotona, kukaan ei huolehdi fyysisistä ja henkisistä tarpeista, on mahdoton odottaa lapselta ja nuorelta nykyisten, vaativien opetussuunnitelmien mukaista itseohjautuvuutta ja nokkeluutta. Vain poikkeusyksilöt selviävät ilman vahvaa tukea ja heillekin jää elinikäisiä henkisiä arpia.

Korona on pahentanut entisestäänkin ikävää lapsiperheköyhyyttä.

Kun vanhemmat ovat taloushuolien lamauttamia, ei voimia usein riitä lapsille, vaikka aina voidaan jeesustella, että kyllä se mummo-Nokiakin ihan hyvä puhelin on.

Köyhän lapsiperheen arki on masentavaa, kaikessa elämää ohjaavat oranssit hintalaput ja välttämättömyys.

Valinnanvapaus kuuluu varakkaille ja koulutetuille. Osattoman identiteetti alkaa muodostua jo lapsena taloudellisesti, kulttuurillisesti ja sosiaalisesti osattomissa perheissä. Koulu on lapselle tärkeä tiedon, turvan ja tuen antaja sekä tutun ja turvallisen päivärytmin luoja. Ihana, että kohta se alkaa.

Janne Viljamaa

Sosiaalipsykologi, tietokirjailija Helsinki

Kommentoi