Lukijoilta: Ikääntyneiden kuntoutus Vaasassa

Maanantaina 8.6.2020 Vaasan kaupunginvaltuusto käsitteli ja hyväksyi kaupunginjohtajan nimittämän työryhmän laatiman laajan hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman.

Hyvinvointikertomus kuvaa vaasalaisten terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ja se koskee kaikkia Vaasan kaupungin asukkaita.

Itse nostin sieltä esille ikäihmiset. Kertomuksessa kerrotaan, että kotona asuvien yli 75-vuotiaiden vaasalaisten osuus on ollut 91,8 % vuonna 2017 ja 91,7 % 2018.

Lisäksi kerrotaan ikääntyneiden asumisen turvallisuuden kehittämisestä ja että ikääntyneet haluavat asua kodeissaan mahdollisimman pitkään. Ja niinhän nuo edellä mainitut luvutkin viittaavat ja näinhän Vaasassa olemmekin ikäihmisten hoitoa ohjanneet.

Kertomuksessa sanotaan myös, että kaatumiset ovat merkittävin ikääntyneen väestön turvallisuusriski!

Kevään ajan vallinnut maailmanlaajuinen korona-tilanne on sulkenut ikäihmiset koteihinsa. Kaikki kontaktit, harrastukset, päivätoiminta ja kuntoutukset loppuivat kertarysäyksellä!

Huolenaiheena nyt onkin: Mitä tämä liikkumattomuus tuo tullessaan?

On laskettu, että liikkumattomuus Suomessa maksaa vähintään kolme miljardia vuodessa.

Tutkittua tietoa on myös, että kuntosaliharjoittelu ikäihmisillä parantaa lihaskuntoa ja tasapainoa.

Vaasan kaupunki on edistyksellisesti tarjonnut tätä ennaltaehkäisevää ja kotona asumista tukevaa kuntosalitoimintaa ikäihmisille. Toimintaan on käyty tutustumassa ja ottamassa mallia myös muualta päin Suomea.

Toimitiloista on jouduttu taistelemaan kaupungin säästösyistä. Juuri kun olimme saaneet luvan jatkaa Palosaarella olevissa tiloissa, tulikin yllättäen tieto, että omistaja on myynyt kyseiset tilat ja tila on tyhjättävä.

Nyt onkin tärkeää löytää korvaavat tilat. Tein aiheesta valtuusto aloitteen: Selvitetään ja tarkoin tutkitaan ikääntyneiden ennaltaehkäisevän kuntoutuksen sekä toimintatilojen tarve.

Hyvinvointikertomuksessa ja -suunnitelmassa puhutaan myös osallisuuden ja yhteisöllisyyden edistämisestä.

Osallistuminen ja yhteisöllisyys tukee myös kotona asumista. Mahdollisuus kuulua joukkoon on suotava kaikille, myös ikäihmisille!

Toivon, että hyvinvointikertomus ja -suunnitelma tukee edellä mainittua valtuustoaloitetta niin, että ikääntyneet voivat jatkaa tätä ennaltaehkäisevää ja rahaa säästävää toimintaa. Sosialidemokraattinen ryhmä palaa aiheeseen myös syksyn talousarviokäsittelyssä.

Arja Miettinen (sd.)

Vaasa

Kommentoi