Lukijoilta: Ikitie-elokuvan uusi tuleminen

Kesällä kertoi veteraanitoimittaja Unto Hämäläinen käyneensä läpi kirjaston kirjoja. Etsineensä tietoja arvovaltaisista kirjoista. Mitä kirjoitetaan Stalinin terrorin suomalaisista uhreista?

Hämäläinen huomasi, että Stalinin uhrien kohtaloa sivutaan muutamilla riveillä. 1918 punapakolaiset, pulapakolaiset, Lapuan liikkeen kyydittämät. Amerikasta ja Kanadasta siirtyneet. Suomen sukuiset. Heitä menehtyi yhtä paljon kuin uhreja talvisodassa.

Eikö olisi aika koota kattava selvitys?, Hämäläinen kysyi. Presidentti Niinistö ja pääministeri Rinne myötäilivät. Kansallisarkisto on ryhtynyt töihin.

Ikitie-elokuvan ensi-ilta oli syyskuussa 2017. Vuosina 2017–18 se keräsi 145 000 katsojaa. Kolmannen Tuntemattoman tulo vei katsojia.

Yle esitti Ikitien kahtena iltana hyvään katseluaikaan. Yllätys tapahtui, kun Yle Areena otti kahtena ensimmäisenä vuorokautena heti kymmeniä tuhansia katsojakertoja, neljännen lopulla ylitettiin 100 000:n raja. Maanantaiaamuna oli jo 138 000 katsojakertaa. Elokuva on nähtävissä lokakuun ajan.

Miten tämän selittää? Suomalaisia kiukuttaa, kun Venäjän viranomaiset kaivavat hautoja auki Venäjän Karjalassa ja väittävät löydettyjen olevan suomalaisten ampumia neuvostoliittolaisia sotavankeja.

Ikitien useampi katsominen avaa uusia näkökulmia. Muistamme, se kuvattiin kokonaan Virossa.

Pentti Kangasluoma

Lapua

Kommentoi