Lukijoilta: Ikuinen seurustelu viruksen kanssa vai tuttavuuden irtisanominen?

Pelottavan moni virologian asiantuntija sanoo, että ”koronavirus on tullut jäädäkseen”.

Ylilääkäri Hanna Nohynek (THL) on useaan otteeseen kehottanut, että viruksen kanssa pitää oppia elämään. Muistaakseni hän on sanonut myös, että meidän pitää päättää, minkälainen riskitaso olisi hyväksyttävä. Suomeksi sanottuna, kuinka monta kuolemantapausta kuukaudessa voisimme sietää.

Nykyinen STM:n turvallisuus- ja terveysosaston päällikkö Taneli Puumalainen sanoi A-talk-ohjelmassa, ettei lääkäri voi hyväksyä kuolemia etukäteen.

Olisi mielenkiintoista kuulla, mikä määrä kokeiluja pitää tehdä ennen kuin arvon ekspertit tulevat siihen tulokseen, että covid-19-viruksen kanssa on mahdotonta elää.

Lukematon määrä maita on yrittänyt höllentää rajoituksia ja hetken päästä on jouduttu niitä kiristämään uudelleen. Israel ja Iso-Britannia melkein juhlivat voittoa kiitos korkeiden rokotuslukujen, mutta ne ovat nyt edelleen pahassa jamassa.

Australia luotti, että vanhat niksit riittävät eli yhteiskunnan melkein täydellinen sulkeminen pitkäksi aikaa hoitaisi homman.

Hyvältä näytti, mutta nyt ollaan taas sulkemassa yhteiskuntaa rajusti.

Monet virologit ovat lausuneet, että on normaalia, että virukset tekevät mutaatioita. Kukaan ei ole ottanut kantaa siihen, voiko covid-viruksen potentiaali edelleen pahentua.

Kun katsoo historiaa, pahimmat virukset ja bakteerit ovat olleet ihmisten riesana pitkiä aikoja. Esimerkiksi isorokko piinasi meitä yli 3 000 vuotta. Esimerkiksi farao Ramses V:n muumio kertoo, että hän kuoli isorokkoon vuonna 1157 eKr.

1960-luvun alussa uskottiin, että isorokko kuolee, jos 80 prosenttia ihmisistä saadaan rokotettua. Ei riittänyt.

Vuonna 1966 WHO lanseerasi ohjelman, jonka tavoitteena oli tukahduttaa isorokko täydellisesti. Vuonna 1980 WHO julisti isorokon kuolleen 14 vuoden tarkasti ohjatun ohjelman tuloksena.

Myös polio on esimerkki siitä, että kattava rokotusohjelma voi eliminoida vaarallisen taudin. Monet lastentaudit ovat enää olemassa vain niissä maissa, joissa rokotuksia ei harrasteta. Näissä maissa taudit näyttävät olevan oireiltaan hyvin samanlaisia kuin 70 vuotta sitten.

Tuore lambda-variantti osoittaa, että covid-viruksen mutaatiosarja ei ole vieläkään loppunut.

Jos kävisi niin, että covid-19-virus jää vaarallisella variantilla eloon, en usko, että ihmiskunta tulee sietämään sitä kolmea tuhatta vuotta.

Jossakin vaiheessa syntyy Margaret Thatcher-tyyppinen johtajahahmo, joka saa kaikki maat sitoutumaan ohjelmaan, joka tappaa viruksen.

Rokotetuotanto ei tule kasvamaan niin suureksi, että koko maailman väki saataisiin yhtä aikaa hoidettua. Täytyy ottaa alueita, muutamia maita kerrallaan.

Toinen ongelma on tällä hetkellä kaikenlaiset rokotusvastustajat. Ajan kanssa, jos ei muuten, ne häipyvät Darvinin lain mukaan.

Jos tarvittava johtohahmo ilmestyisi, ensimmäinen tehtävä olisi kerätä tarpeeksi varoja esimerkiksi WHO:lle ja sen jälkeen ruveta töihin.

Kertaluontoinen elvytyspaketti näyttää vähän naurettavalta, jos ajatellaan, että virus on tullut jäädäkseen tuhansiksi vuosiksi. Uskon, että talous elpyisi totisesti, jos WHO:lle annetaan tehtäväksi julistaa sota covid-19-virusta vastaan.

Daniel Paro

Koivulahti

Kommentoi