Lukijoilta: Ilmasto ja ihminen

Pohjoisella pallonpuoliskolla jääkauden mannerjäiden sulamisen aiheuttaneen atlanttisen lämpökauden jälkeen maapallon ilmakehä on viime aikoihin asti kehittynyt auringon aktiivisuuden mukaan.

Ajanlaskumme alusta lähtien oli suhteellisen lämmintä, mutta vuoden 50 jälkeen oli vuosikymmeniä kylmää. Se lämpötilan notkahdus meni muutamassa kymmenessä vuodessa ja ilmakehä saavutti normaalin tilan, kunnes ilmasto alkoi jäähtyä. Se johtui auringon säteilyn pienenemisestä, jota kutsutaan Oortin minimiksi. Sen kesto oli noin 50 vuotta.

Siitä lähtien auringon aktiivisuus alkoi lisääntyä ja sen mukana päästiin keskiajan lämpökaudelle, joka vallitsi vuosien 800–1400 aikana. Sen aikana Suomessa talvet olivat nykyistä lauhempia ja Keski-Suomi pysyi lumettomana. Siitä lähtien ilmastossa ei tapahtunut merkittäviä muutoksia, kunnes tultiin pieneen jääkauteen. Se johtui auringon säteilyenergian pienenemisestä ja sitä kutsutaan Maunderin minimiksi.

Pienen jääkauden aikana Tanskan salmet jäätyivät ja Ruotsin kuningas pääsi tykistöineen Tanskan salmien yli hätyyttelemään kööpenhaminalaisia. Lontoolaisilla oli talvimarkkinat Thamesin jäällä. Suomessa sattui pahoja katovuosia, joiden aikana lähes puolet väestöstä menehtyi nälkää ja kulkutauteihin. Siitä lähtien on aurinko säteillyt voimakkaasti ja sitä nimitetään nykyajan maksimiksi (https://www. ilmatieteenlaitos.fi/vuositilastot).

Historiallisille ilmakehän muutoksille ei voi olla ihmisten aiheuttamaa syytä. Viimeisen 130 vuoden aikana ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on kohonnut ja hiilidioksidin pitoisuus noussut 0,03:sta 0,04:ään prosenttiin eli merkittävästi viimeisen 130 vuoden aikana. Sen ja lämpenemisen vaikutuksesta esimerkiksi metsän kasvu on ollut ennätyksellistä. Tämä ilmiö sitoo kasvukautena yhä enemmän hiilidioksidia. Kasvun nopeutuminen pitää hyödyntää teollisuudessa ja sen tuotolla kehittää keinot hiilidioksidin sitomiseen ilmakehästä.

Esiteollisen ajan ilmastoon ei ole paluuta. Suomessa metsänkasvu on hyvän hoidon ja ilmaston muutoksen avulla lähes kaksinkertaistunut viidessäkymmenessä vuodessa. Tämä antaa tilaisuuden pohtia selluteollisuuden mahdollisuuksia uudella tavalla.

Eelis Pulkkinen

Raanujärvi

Kommentoi