Lukijoilta: Ilmastokeskustelun analysointia

Psykologiassa tunnetaan kaksi eri reagointitapaa yhteisen suuren uhkan edessä, uhkan, joka ei uhkaa välittömästi henkeä tai terveyttä. Osa ihmisistä yksinkertaisesti kieltää sen olemassaolon. Pistää päänsä pensaaseen. Osa taas voittaa pelkonsa ja on valmis taistelemaan yhdessä muitten kanssa uhkan torjumiseksi.

Ilmastokeskustelussa se on ilmennyt siten, että moni on päättänyt mielessään, että IPCC on sen raportteja lukematta väärässä. Se on salaliitto. Ei siis tarvitse luopua mistään lastenlastenkaan sukupolven elämän edellytysten turvaamiseksi.

Kieltäjät nimittävät toisinajattelijoita vouhottajiksi, vaikka vouhottavat itse toiseen suuntaan.

IPCC sentään on 195:n jäsenmaan ja tuhansien ilmastotieteilijöitten yhteisö.

Mutta mitään tieteenalaa ei ole vielä lopetettu sillä perusteella, että lopullinen totuus olisi löydetty. Miksi ihmeessä minä siis löisin kesken kaiken kantani lukkoon? Minulla ei ole edellytyksiä todistaa mitään tieteen havaintoa vääräksi tai oikeaksi.

Minä odotan mielenkiinnolla ja rauhassa, mitä tiede saa lisää selville tästä luomakunnasta.

Eikä ainakaan minulle ole vielä esitetty mitään uhkavaatimuksia elämäntapani muuttamiseksi.

Ilmastokeskustelussa sotketaan kaksi päästöryhmää eli terveydelle haitalliset saastepäästöt ja kasvihuoneilmiötä vahvistavat päästöt.

Muiden maiden puhdistama ilma ei ehdi tuulettaa saasteitamme pois, vaan vedämme niitä omiin keuhkoihimme.

Taas ilmaston lämpenemisen hillintä on maapallon ihmisten yhteinen asia. Eihän maiden rajat tuulia pidättele.

Hiilidioksidi, CO2, ei ole saaste, vaan se on elämälle välttämätön kaasu, mutta jos sitä jää hiilikierrosta yli, niin sen pitoisuus ilmassa nousee, mikä vahvistaa kasvihuoneilmiötä ja ilmasto lämpenee ihmiselle haitallisin seurauksin.

Asukaslukuun suhteutettuna suomalaisten osuus ilmastotalkoista on vain promillen luokkaa. Tarvitsee tehdä vain oma yhteiskunta hiilineutraaliksi.

Toki voimme auttaa muutakin maailmaa myymällä muille valtioille hyvällä hinnalla puhdasta ja säästävää tekniikkaa.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi