Lukijoilta: Ilmaston vuosi 2020

Jyrkät mielipide-erot ilmasto- ja ympäristöasioista askarruttavat monien mieltä. Nuoren teinitytön esitykset perustuvat laajoihin tutkimuksiin vuosikymmenten ajalta. Siitä huolimatta maailman mahtavimpiin kuuluva mies alentuu vähättelemään hänen persoonaansa ja vesittämiään yleisesti hyväksyttyjä tavoitteita ympäristön tuhoutumisen estämiseksi.

Kun maapallollamme on kohta 10 miljardia asukasta, niin yhä tärkeämpää olisi sopeuttaa kulutus kestävään kehitykseen. Jos tässä ei onnistuta, niin ahdistus-sanalle täytyy etsiä vielä karmeampi versio.

Monessa läntisessä teollisuusmaassa on jo tehty todella paljon asioita ympäristön hyväksi. Jatkuva vaatimus talouskasvusta on vain syönyt suuren osan näiden toimenpiteiden hyödyistä. Fossiilisten polttoaineiden kulutus kasvaa edelleen 2 prosentin vuosivauhtia, eikä hidastumista ole näkyvissä.

Suurissa ja paljon julkisuutta saaneissa ilmastokokouksissa on sorvailtu kunnianhimoisia tavoitteita. Mahtimiesten rintama näyttää vastustavan toimia melko yksituumaisesti. Tämän hetken realismia on se, että Australia ei luovu kivihiilestä, Brasilia ei luovu metsänpoltosta, Kiina ja Intia lisäävät kivihiilen käyttöä ja niin edelleen.

Yhdysvallat on aivan oma lukunsa, vaikka joissain osavaltioissa on ryhdytty ansiokkaasti kehittämään uusiutuvia voimanlähteitä.

Suurvallat eivät luovu armeijoistaan, joiden asejärjestelmät toimivat lähes yksinomaan öljyllä ja uraanilla.

Tässä siis tämän päivän tilanne, joka nuoren silmin katsottuna on todellakin masentava.

Kestävän kulutuksen kannalta hyvätuloisia on liikaa, sillä suuri osa heistä ei suostu pudottamaan kulutustaan, joka voi olla 100-kertainen tavalliseen tallaajaan verrattuna.

Erityisen hyvä esimerkki ovat lentämiseen kohdistuvat verot ja maksut tai lähinnä niitten puuttuminen. Lentoveroa eivät kannata edes pääkaupunkiseudun vihreät.

Yksi kyseenalainen ympäristötoimenpide on päästöoikeuksista käyty kauppa. Kukahan senkin on keksinyt?

Vuosi 2020 olkoon ympäristön vuosi. Jos emme löydä ulospääsyä nykyisestä kulutustasosta ja tottumuksista, ilmastoahdistuksesta voi tulla todellisuutta.

Risto Kukko

hiilineutraali eläkeläinen

Vaasa

Kommentoi