Lukijoilta: Ilmastonmuutoksen syylliset

Suomen osuus maailman kasvihuonekaasuista on 0,15 %. Keskustelussa meillä päästölähteenä on korostunut maatalous ja karjankasvatus. Euroopan Ympäristökeskuksen mukaan suurimmat päästöt tulevat energiantuotannosta (78 %) ja tästä luvusta kolmannesta edustavat liikenteen päästöt. Maatalouden kasvihuonepäästöt ovat 10 % kaikista päästöistä.

Maittain tarkasteltuna Suomen päästöt ovat teollistuneiden maiden pienimpiä. Meidän alapuolellamme olevia maita ovat mm. Kypros, Viro, Kroatia, Liettua, Latvia ja Malta.

On selvää, että kasvihuonepäästöjen suurimmat lähteet ovat aivan toisessa ilmansuunnassa. Perussyynä on globaali kuluttamisen kasvuun perustuva maailmantalous.

Ennen raaka-aineet, hyödykkeet ja työ olivat pääosin oman valtion sisällä. Nyt nämä talouselämän peruselementit keskitetään halvimpien kustannusten maihin. Sitten kaikki rahdataan ympäri maapalloa rikkaampien kansalaisten hyödykkeiksi. Tästä seuraa haittoja kaikille osapuolille.

Kiina, maailman johtava talous, kärsii halvan energian seurauksena valtavista ympäristöhaitoista. Työntekijöiden työolot ja kansalaisten oikeudet ylipäätään ovat kuin menneestä maailmasta.

Tavarat toimitetaan asiakkaille verkkokaupalla, mikä lisää ilmastokuorman moninkertaiseksi lähituotantoon verrattuna. Kiina on maailman suurin verkkokauppamaa ja silti Kiinan markkinan ennustetaan kasvavan jopa yli 70 prosenttia seuraavien viiden vuoden aikana. USA:n markkinoiltakin odotetaan 50 prosentin kasvua.

Hiilijalanjälki globaalissa verkkokaupassa on moninkertainen verrattuna kotimaiseen kauppaan tai verkkokauppaan. Ei yksistään riitä, että ostos lennätetään tai laivataan eri puolille maapalloa. Esimerkiksi samaa vaatetta tilataan monta kappaletta, koska sopivuudesta ei ole takeita ilman sovittamista. Ylimääräiset palautetaan ja myös silloin kun toimitus ei vastaa tilausta. Tämä onkin johtanut palautusten hurjaan kasvuun, ja esimerkiksi Amazon tuhoaa palautukset , koska se tulee halvimmaksi. Samalla autorahtiliikenne on kasvanut lähetysten jakelun ja palautusten myötä moninkertaiseksi.

Kuluttamisen malli on sairas ilmiö ihmiselle ja ilmastolle. Tämä on kolonialismin uusi versio, kehittyvien maiden riistoa.

Post Nordin tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset ostavat muita pohjoismaalaisia enemmän ulkomaisista verkkokaupoista. 40 prosenttia suomalaisista verkko-ostajista tekee ostoksia ulkomaisilta sivustoilta joka kuukausi. Pohjoismaiden keskiarvo on 29 prosenttia. Käyttäjäryhmissä korostuu nuorten osuus.

On helppoa vaatia muita , esimerkiksi maanviljelijöitä estämään ilmastonmuutosta. Koululakkojen ja mielenosoitusten sijaan ihmisten tulisi keskittyä oleelliseen ja muuttaa kulutuskäyttäytymistään eettiseksi ja kestävän kehityksen mukaiseksi.

Ilpo Pernaa

Kauhava

Kommentoi