Lukijoilta: Isännöitsijät vetivät välistä

Otin kantaa 4.10.2018 Ilkan mielipiteissä olevassa kirjoituksessa ”Taas kokoustellaan” isännöintitoimintaan seuraavasti: ”Taloyhtiöt kilpailuttavat isännöintisopimukset niin kireiksi, ettei toimijan kannata tehdä saadulla kuukausikorvauksella juuri muuta, kuin toimittaa lakisääteinen yhtiökokous. Näin on onnistuttu pudottamaan pois kilpailusta pienet isännöintifirmat.”

Nyt Kilpailu- ja kuluttajavirasto on raportoinut tutkimuksistaan, miten isot alan yrittäjät, kuten Realia, ovat istuessaan isännöintiliiton hallituksessa muodostaneet hintakartellin. Sopimuksessa sovittu kuukausiveloitus ei ole riittänytkään, vaan töistä on tehty lisäveloituksia.

Asiassa ei ole sinänsä mitään ihmeellistä. Onhan vanha sanonta: Ei se ole hullu, joka pyytää, vaan se joka maksaa.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiön hallituksen tärkein tehtävä on ajaa yhtiön osakasten etua ja seurata, että taloutta hoidetaan parhaalla mahdollisella tavalla. Nyt ei näin näytä käyneen.

Asia siirtynee Markkinaoikeuteen. Sieltä tuskin tippunee mitään korvauksia osakkeenomistajien taskuun.

Olisiko taloyhtiöiden hallitusten aika pyytää suhmuroineet isännöintifirmat neuvottelupöytään. Neuvottelutulokseksi ei riitä uusi sopimus, vaan jo laki sanoo, että perusteeton hyöty on palautettava.

Asiantuntijoiden mukaan kartellit nostavat hintoja 10–30 prosenttia, joten maksukykyä on. Jäädäänpä korvauksia odottelemaan.

Markus Tarkkanen

Seinäjoki

Kommentoi