Lukijoilta: Isännöitsijöiden kaksoisrooli puhuttaa pohjalaismaakunnissa

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) helmikuussa paljastamassa isännöintialan laajassa kartellitutkimuksessa kiinni jäi yksi pohjalaismaakunnissa toimivista valtakunnallista yhtiöistä, Realia Isännöinti Oy.

KKV:n mukaan kärynneiden yritysten toiminta on ollut omiaan vaikuttamaan isännöintialan hintatasoon koko Suomessa. Esimerkiksi Realialla on toimintaa mm. Seinäjoella, Vaasassa, Pietarsaaressa ja Kokkolassa.

Vuonna 2017 käynnistyneen kartellitutkimuksen perusteella Kilpailu- ja kuluttajavirasto esittää Realialle 13,9 miljoonan euron seuraamusmaksua. Kaikkiaan kuudelle yritykselle maksettavaa kertyy yhteensä 22 miljoonaa euroa.

Isännöintialan vahva rooli alueellisten kiinteistöyhdistysten hallituksissa on herättänyt närää myös Pohjanmaan maakunnissa.

Eikä syyttä.

Asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden osakkeenomistajien on vaikea ymmärtää sitä, että oman etujärjestön, kiinteistöyhdistyksen, hallituksessa heidän puolestaan tekevät päätöksiä taloyhtiöiden palvelutuottajat, siis isännöintitoimistojen edustajat.

Lähtökohtaisesti nimenomaan kiinteistöyhdistysten olisi valvottajana jäsentalojensa ja niiden asukkaiden etua myös suhteessa isännöintiyrityksiin.

Ylen selvityksen mukaan alueellisten kiinteistöyhdistysten, joita on yhteensä 23, hallituksissa isännöintitaustaisia hallituksen jäseniä on noin 30 prosenttia. Kaikkiaan hallituksissa istuu 240 henkilöä.

Huippua edustaa Kiinteistöliitto Meri-Lappi. Sen kahdeksanjäsenisessä hallituksessa isännöintitaustaisia henkilöitä on peräti kuusi.

Toisaalta Uudenmaan, Lapin ja Keski-Suomen yhdistysten hallituksissa ei ole lainkaan isännöitsijöitä mukana.

Seinäjoen alueen kiinteistöyhdistys, Kiinteistöliitto Etelä-Pohjanmaa ry, edustaa yli 300 jäsentaloyhtiötä ja niiden runsasta 18 000 asukasta.

Kymmenjäsenisen hallituksen puheenjohtaja on isännöintitoimisto Fincap kiinteistövarainhoito Oy:n kiinteistöjohtaja ja varapuheenjohtaja lapualainen isännöitsijä.

Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien alueella toimivaan kaksikieliseen Pohjanmaan kiinteistöyhdistykseen kuuluu lähes 650 taloyhtiötä ja niissä asuu yli 25 000 ihmistä.

Hallituksen puheenjohtaja on vaasalainen eläköitynyt Paperinkeräys Oy:n Pohjanmaan kenttäpäällikkö.

Varapuheenjohtaja on isännöitsijä, joka myi isännöintiyhtiönsä viime vuonna jäädessään eläkkeelle.

Pohjanmaan kiinteistöyhdistyksen jäsenpalvelut hoidetaan Vaasasta, jossa sillä on kaksi henkilöä työllistävä toimisto.

Kiinteistöliitto Etelä-Pohjanmaan jäsenpalvelut hoidetaan taas Kiinteistöliitto Pirkanmaan toimistosta Tampereelta.

Kartellitutkimuksen jälkeen Suomen suurin isännöintialan yritys Realia Isännöinti on ostanut vaasalaisten isännöintiyrityksen Oy Buma-Team Ltd Ab:n.

Seppo Nurmi

toimittaja

Vaasa

Kommentoi