Lukijoilta: Itsenäinen voimalaitos

Seinäjoen Sähkölaitos perustettiin jo vuonna 1927 silloisten Seinäjoen maalaiskunnan ja kauppalan päättäjien toimesta (mm. Isoisäni Kustaa Katila).

Sähkölaitoksesta muodostettiin Seinäjoen Energia Oy, joka perustettiin 1994 samassa Seinäjoen kaupunginvaltuuston kokouksessa, jossa se yritettiin sulauttaa kahden muun yhtiön kesken. Se taistelu silloin voitettiin. Itsenäisyys olisi mennyt.

Kyrkösjärven voimalaitoksen rakentaminen aloitettiin 1977 ja se valmistui 1981. Kyrkösjärvi, josta aikaisemmin kaupunkilaiset saivat myös puhtaan juomaveden, on meren pinnan yläpuolella 81 metriä. Pinta-ala on 5,91 neliökilometriä ja rantaviivaa on 19 kilometriä.

Seinäjoen Energia rakensi voimalaitoksen Kyrkösjärven pohjoispäähän. Louhittiin 1,3 kilometriä pitkä, 4 metriä leveä ja 4,1 metriä korkea tunneli vedelle. Tunnelin pudotus on 42 metriä alaosaan, jossa voimalaitoksen koneet jauhavat energiaa 50 metrin syvyydessä louhitussa kalliossa.

Kallioon louhittu tunneli laskee vetensä Myllypuiston kohdalla Seinäjokeen. Sain kaupunginhallituksen jäsenenä ajaa tunnelissa, vaikuttavaa.

Vesitilanteen mukaan voimalaitos tuottaa 7,4–9,6 Gwh eli noin 18-20 prosenttia Seinäjoen kaupungin energiasta. Itsenäisenä voimalaitoksena.

Seppo Katila

Seinäjoen Energian itsenäisyyden puolustaja Törnävältä

Kommentoi