Lukijoilta: Jaakkola haluaa sensuuria valikoidusti

Matti Jaakkola kommentoi (9.9.) Ilkka-Pohjalaisen kulttuurisivulla Anne Puumalan 4.9. toimittamaa artikkelia Anneli Kannon kirjoittamasta näytelmästä ”Punaorvot”.

Jaakkola väittää, että Anne Puumala olisi kirjoittanut jutun ”ikäänkuin se olisi ollut dokumentoitua historiallista faktaa, mikä oli tietysti tarkoituksellista”.

Sehän ei pidä paikkaansa. Artikkelissa on selkeästi näin: ”Johanssonin perhe ja tarina ovat fiktiivisiä, syntyneet kirjailija Kannon päässä. Yhtä hyvin asetelma voisi kuitenkin olla totta”.

Sitten Jaakkola jatkaa: ”Kun tähän uutiseksi naamioituun julistukseen perehtyi tarkemmin (!) kävi ilmi, että kyseessä oli kirjailija Anneli Kanto -nimisen henkilön päässä syntyneestä sepitelmästä...”.

Sitten Jaakkola vuodattaa: ”Jostain ihmeen syystä Ilkka-Pohjalainen katsoi jutun julkaisemisen arvoiseksi ja huomiota herättäväksi”.

Artikkeli perustuu näytelmän kirjoittajan haastatteluun, eikä toimittaja yritä mustata ketään. Faktaa on, että sisällissota jätti orvoksi ja puoliorvoksi noin 25 000 lasta. Suurta kärsimystä se aika on ollut ja siitä selvittiin hämmästyttävän nopeasti.

Eduskuntavaalit pidettiin jo kesäkuussa 1919! Sosiaalidemokraatit saivat 80 edustajaa, maalaisliitto 42, kokoomus 28, edistyspuolue 26 ja RKP 22. SDP ryhtyi heti vaalien jälkeen ajamaan vaalitaistelussa vaatimaansa armahdusta vuoden 1918 kapinaan osallistumisesta tuomituille. Oikeisto suhtautui siihen kielteisesti, mutta suurin osa keskustaa oli asialle myötämielinen. Armahdus esitys hyväksyttiin eduskunnassa äänin 125–68. Lain perusteella 590 kapinasta syytettyä pääsi ehdonalaiseen vapauteen ja 30 000:lle palautettiin kansalaisluottamus.

Kun Jaakkola jossittelee, miten olisi käynyt, jos punaiset olisivat voittaneet, niin voidaan perustellusti kysyä, miten olisi käynyt, jos eduskuntavaaleissa 1919 olisi tullut oikeistolle suurvoitto. Eheytyminen olisi saattanut kestää (liian) pitkään.

Jossitella voi myös, miten olisi käynyt, jos Jaakkolan hengenheimolaiset olisivat olleet vallassa ”kylmän sodan” aikana.

Tuskin ainakaan paremmin!

Risto Kuivaniemi

Lappeenranta / Ilmajoki

Kommentoi