Lukijoilta: Jäitä hattuun vihreät nuoret!

Vihreiden – de Gröna nuorten puheenjohtajat Amanda Pasanen ja Sameli Sivonen nostivat elokuun lopulla keskusteluun voimassa olevien eläkkeiden leikkauksen tarpeen; heidän sukupolvensa kun on heidän mielestään eniten maksajan roolissa. Nyt pitäisi kiinnittää huomio vaihteeksi sukupolvinäkökulmaan. Asiasta uutisoivat mm. Yle ja Iltalehti.

Pasanen uskoo, että eläkeläiset ymmärtävät tilanteen muuttuneen. Hänen mielestään eläkkeet ovat tämän hetken sosiaaliturvaa, eivät palkan jatke.

Sivonen puolestaan vaatii, että työeläkkeiden kustannuksia tulisi pienentää radikaalisti, jotta eläkejärjestelmästä saataisiin oikeudenmukaisempi nuoremmille sukupolville.

Johan pomppas! Miten niin oikeudenmukaisempi? Jos oikeudenmukaisuudesta puhutaan, niin haluan esittää muutaman kysymyksen.

Poliittisten nuorisojärjestöjen jäsenet ovat käytännössä iältään 18–29-vuotiaita eli syntyneet 1990-luvulla. Kohdistankin kysymykseni koko tälle ikäluokalle.

Kuka teki aikanaan töitä, maksoi veronsa ja eläkemaksunsa mukisematta, jotta teille saatiin taatuksi ilmainen varhaiskasvatus, peruskoulu, ilmaiset kouluruokailut ja terveydenhoito sekä mahdollisuus opiskella opinto- ja asumistuen turvin?

Eivätköhän ne olleet juuri ne ikäluokat, joiden eläkkeisiin te olette nyt sukupolvinäkökulmaan vedoten kajoamassa! Ne ikäluokat, joilla ei ollut varaa eikä aikaa jäädä notkumaan ikuiseksi opiskelijaksi politiikkaan, kun opiskeltiin opintolainan varassa ilman mitään tukia.

Ainoana päämääränä oli valmistua mahdollisimman nopeasti ja päästä työnsyrjään kiinni – maksamaan veroja ja niitä eläkemaksuja yhdessä työnantajan kanssa. Asunnotkin ostettiin velkarahalla eikä 16–18 %:n korko ollut harvinaisuus.

Rohkeutta kuitenkin riitti ja tulevaisuuteen uskottiin. Perheitä perustettiin ja lapsia tehtiin.

Nyt vihreät lapset ovat vaatimassa metsien hakkuiden lopettamista, turpeenpolton ja turkistarhauksen kieltämistä ja kaikkea muuta, millä rapautettaisiin Suomen teollisuus ja sen tarjoamat työpaikat.

Eihän niitä tarvita, kun aletaan maksaa kaikille kansalaispalkkaa, vai mitä? Sehän hoituu, kun pannaan maksumiehiksi nykyiset ”rahassa kylpevät eläkeläiset” – niinkö?

Minä olen nuorimmasta päästä ansaittua työeläkettä nauttivien joukosta ja minua loukkaa syvästi näiden Vihreiden nuorten puheenjohtajien väite, että eläke olisi tulonsiirtoa työväestöltä ja ennen kaikkea se, että se olisi sosiaaliturvaa. Sossun luukulta en ole koskaan pyytänyt mitään, mutta minunkin veroeuroilla sitä on ylläpidetty.

Meidän ikäluokalla ei käynyt teidän iässänne eläkeasiat mielessäkään – meillä oli muuta tekemistä; meillä oli elämä edessä.

Muistutan vielä, ilmaisia lounaita ei ole. Menkää ja tehkää työnne! Niin mekin teimme.

Anneli Manninen

diplomi-insinööri

Seinäjoki

Kommentoi