Lukijoilta: James Vihreäkelkka eduskuntaan

Eräs suomalaisen teeveeviihteen kantavimmista voimista oli ja on ollut Pirkka-Pekka Peteliuksen näyttelemä James Potkukelkka, jota pelasti apuvatilanteista Aake Kallialan näyttelemä hahmo.

Nyt huomaamme tuttavallisesti ja ystävällisesti, että Petelius pääsi vihreiden riveistä eduskuntaan. Mitä se tietää, emme tänään tiedä. Kohta tiedämme enemmän.

Yleensä koomikot ovat ihmisinä erittäin vakavia. He puolustavat omaa aluettaan. He eivät pidä tunkeilusta. He ovat joskus masennukseen taipuvaisia. He kärsivät yksinäisyyden kokemuksista ja maailmantuskasta. Nauru pärskähtää synkkämielisyydestä. Se voittaa pakkohoitoon joutumisen.

En tunne taiteilija Peteliusta. Toivotan hänelle menestystä päätöksentekijänä ja lainsäätäjänä. Rouvat ovat hyvät vaan ja nam!

Ilmastonmuutos on aikamoinen apuvatilanne. Nythän on niin, että ilmastonmuutos ei noudata valtioiden rajoja vaan on ne ylittävä. Äärimmäisillä sääilmiöillä on yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Petelius joutuu turhauttamaan kansaa ei naurattamaan. Hänen pitää säätää erinäisiä rajoittamispykäliä. Kieltoja, esteitä. Ei mennäkään minnekään.

Luulen että Peteliuksen näkemiseen jatkossa liittyy karmaisu. Mitä se taas kieltää? Mitä emme taaskaan saa tehdä?

Petelius on mielenkiintoinen lintu kiikarissa. On hauska seurata mitä ilmenee. Mikä on peräsulan asento? Mitkä ovat tärkeysjärjestykset?

Planeettamme kokonaistilanne ei ole koominen eikä naurettava. Se on hirmuinen apuva-tilanne. Siinä ihmistsunami enentää ilmastonmuutosta.

Jari Ranta

Vaasa

Kommentoi