Lukijoilta: Jätehuollon nobel

Ehdotan kirjoituksessani, että perustetaan Jätehuollon Nobel. Kaupungistuvassa maailmassa se olisi todellisuuden päivittämistä.

Ihmiskunta paisuu. Olen käyttänyt ilmiöstä nimeä ihmistsunami, jotkut muut käyttävät samasta asiasta toista nimeä. Valtava vuosittainen väestönlisäys on globaalisti tapahtumassa riippumatta siitä mikä on Suomen sisäinen syntyvyys. Planetaarinen näkymä kertoo ihmishyökyaallosta.

Ihmishyökyaalto synnyttää ennennäkemättömän määrän jätettä. Tämä jäte on saastetta. Siinä pesivät myös sairaudet. Rotat.

Maailman jätehuolto on valtava kysymys. Kaikki, jotka ammatikseen työskentelevät jätehuollon piirissä, ansaitsevat kunnioituksen ja hatunnoston.

Ilmastonmuutoksesta voimme kiistellä. Mutta kenellä on todellisuudentajua, niin hän ei kiistele puhtauden kysymyksistä. Maailma on likainen. Maailma sortuu p---aan.

Jätehuolto esimerkiksi Suomessa on korkealla tasolla. En arvele niin olevan kaikkialla maailmassa.

Jotkut ihmiset ja kansakunnat ovat omantunnonarkoja jätekysymyksessä. Kaikki eivät.

Ihminen tuottaa jätettä ja ihminen itsessään on jäte. Varsinkin kuolleena. Olen ymmärtänyt, että nykyään ihminen voidaan kompostoida mullaksi, mikä on iloinen asia. Työntekijän mullasta voi kasvaa uusia kukkia entisen työnantajan kukkapenkkiin. Eikä työnantajan tarvitse maksaa siitä enää työntekijälle palkkaa! Kunhan kastelee työntekijästä syntyneen mullan! Laiskasta ja lihavasta työntekijästä syntyy sentään paljon multaa.

Tarvitsisimme Nobel-palkintojen joukkoon Jätehuollon Nobelin. Se innostaisi nerokkaisiin jätehuollon oivalluksiin. Pitäisi jätehuollon lippua korkealla.

Kuka suomalainen saa ensimmäisenä Jätehuollon Nobelin?

Jari Ranta

Vaasa

Kommentoi