Lukijoilta: Jo löytyi maailman polvilleen panija

Se löytyi kai lepakoista ja Kiinasta, mistä tämä koronavirus on lähtöisin. Tiedettiinkö edes tällaisen viruksen olemassa olosta aikaisemmin? Uskon että ei, kun ei sitä vastaan ollut edes mitään lääkettä.

Mistä se on saanut nimensä? Korona kyllä tunnetaan varhaisista ajoista ja itse muistaisin meilläkin olleet sellaisen lautapelin aikoinaan. Ehkä tämä tautikin on saanut nimensä sen mukaan ja on yhtä arvaamatonta, miten se päättyy?

Joka tapauksessa nyt terve maailma on tietoinen, mikä on koronavirus ja kaikki maanosat ja valtiot niissä pyrkivät elämään ”hissun kissun” välttääkseen sen holtittoman leviämisen. Onnistuuko suuri maailma siinä, sen näemme myöhemmin.

Meillä on pandemian luonteisia viruksia ollut aikaisemminkin. Itselläni oli aikoinaan hongkongilainen-virussairaus ollessani asepalveluksessa.

Silloin meistä oli puoli komppaniaa petipotilaina ja sängyt pantiin opetusluokkaan riti rinnan.

Nyt on arvattavasti vielä vaarallisemmasta viruksesta kysymys, sillä siihen ei ole mitään lääkettä olemassa.

Mutta mistä tällainen virus tosiaan tulee yllättäen? Sille on jo nimikin valmiina, mutta siitä ei tiedetä oikeastaan mitään?

Tässä onkin juuri se ”maailman heikkous”, vaikka uskotaan kaikkeen oltavan valmiita. Pienet linnut ehkä kantavat mukanaan tällaista ”mustaa surmaa”, jolle ihmiskunta ei olekaan torjuntalääkettä koskaan keksinyt.

Ihmiskunnan varpaillaan olo tämän koronaviruksen suhteen siis jatkuu. Jatkuuko se myös kesän jälkeen?

Joka tapauksessa koulujen ovia suljetaan ja oppilaat siirtyvät kotiopetukseen. Aivan ongelmaton ei ole tämäkään siirtymä.

Olisiko tämä harppaus jostain uudesta ja vielä kokeilemattomasta? Voidaanko tätä tehdä vastaisuudessa enemmänkin?

Onko tämä uusi askel siihen, että maamme homekouluista päästään vihdoin eroon. Ainakin se edistää tekniikan käyttöä opetuksessa.

Nyt voidaan vaan odottaa, mitä tuleman pitää ja luotamme, että maailman valtiot tästä saavat ”niskalenkin”. Sekä että -maailman kulku eteenpäin ei tähän takaiskuun vielä pysähdy. Elämme niin näemme.

Rauno Jokiniemi

merikapteeni

Noormarkku

Kommentoi