Lukijoilta: Joka ainoa kylä on elinkelpoinen

Ilkka 8.7.1978 Kuudennet Härmälääset Häjyylyt alkoivat perjantaina seminaarilla, jossa käsiteltiin sivukylien säilymismahdollisuuksia. Teemasta ”kylät ei saa kuolla” alusti keskustelun tohtori Juhani Hakala. Hänen mielestään jokaista kylää tulee kehittää, sillä kaikki kylät ovat elinvoimaisia.

Alustuksessaan tohtori Hakala keskittyi kolmeen teemaan: kylien kehittämisen ideologiseen taustaan, tieteelliseen perustaan ja käytännön esimerkkiin sivukylän kehittämisestä.

Tohtori Hakalan mielestä maaseutualueiden kehittämisestä on tulossa suomalaisen yhteiskunnan peruskysymys 1980-luvulla.

– 1960-luvulla alkanut ja 1970-luvulla jatkunut suomalaisen yhteiskunnan hallitsematon rakennemuutos on johtanut maaseutualueet kohtalokkaaseen supistumisvaikutusten kierteeseen.

– Tähän muutokseen johtaneet syyt ja tapahtuneen kehityksen seuraukset ovat meidän kaikkien tiedossa. Tapahtunut kehitys on perustunut systeemiajatteluun, joka ei anna arvoa ihmiselle ihmisenä.

– Tämän ajatustavan mukaan ihminen on systeemin tai järjestelmän palvelija, eikä päinvastoin.

Ilkka 8.7.1978 Alajärvellä perjantaina alkanut kolmipäiväinen rokuli keräsi tuhatmäärin markkinaväkeä keskustan liikkeisiin ja markkinatorille. Aamupäivän epävakainen ja sateinen sää muuttui vähitellen polvipoutaiseksi.

Maaherra Antti Pohjonen avasi rokulipäivät onnitellen kolmekymmentä vuotta täyttävää Alajärvi-seuraa, joka toimii kesätapahtumien järjestäjänä Alajärven Ankkureitten ja Yrittäjien kanssa.

Rokulipäivien avauksen yhteydessä puhui myös kunnanhallituksen puheenjohtaja talouspäällikkö Kauko Latvala julistaen samalla Alajärven kauppatorin palotalon aukiolla avatuksi.

Maaherra Pohjonen kosketteli mielenkiintoisessa puheessaan elämää Etelä-Pohjanmaalla 1600-luvulta alkaen.

Kommentoi