Lukijoilta: Jokainen kirjasto on tärkeä

Lukemisen ja kirjallisen kulttuurin ylläpitäminen on tärkeää sekä nyt että tulevaisuudessa. Se luo yleissivistystä ja on hyvän yhteiskunnan elinehto. Kirjastopalvelut avaavat oven maailmankirjallisuuteen ja sen tarjoamaan viisauteen erityisesti lapsille ja nuorille.

Pohjanmaan kirjailijat ja Svenska Österbottens litteraturförening ovat hyvin huolissaan kehityksestä, joka johtaa lasten ja nuorten lukuharrastuksen ja -taidon huonontumiseen. Kirjastot ovat koulujen ohella avainroolissa lukemisen ylläpitämisessä. Siksi niiden on oltava jokaista lähellä. Aivan liian moni kirjasto on nyt uhan alla tai jo lakkautettu. Ei anneta tämän suuntauksen jatkua.

Juuri nyt vaarassa on Palosaaren kirjasto Vaasassa. Lopullinen päätös asiasta tehdään lähitulevaisuudessa. Kyseessä on perinteikäs, kaunis ja viihtyisä kirjasto vireässä, vanhassa kaupunginosassa. Sen sulkeminen taloudellisin perustein on uhka yhteisömme elinvoimaisuudelle.

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että lukeminen ja kirjallinen kulttuuri ovat merkittävä osa sivistyksen, edistyksen ja hyvinvoinnin perusteita.

Vetoamme kaikkiin vaasalaisiin päättäjiin, että Palosaaren kirjaston lakkauttamissuunnitelmasta luovutaan. Kulttuurikaupungilla ei ole kerta kaikkiaan ole varaa menettää enää yhtäkään kirjastoa.

Digitalisaatio ei korvaa kirjallisuutta tai painettua kirjaa. Kirjastojen kokoelmat ja rauhallinen ilmapiiri tarjoavat koulujen ohella parhaan mahdollisuuden lisätä ja syventää sivistystä.

Korkealaatuista kirjastotoimintaa on kehitetty ja ylläpidetty Suomessa yli kaksisataa vuotta.

Jos nyt teemme hätiköityjä päätöksiä, jotka uhkaavat kirjastoja ja niiden sivistystä ylläpitäviä toimintoja, teemme karhunpalveluksen itsellemme ja tuleville sukupolville. Sellaisia virheitä on vaikeaa tai jopa mahdotonta korjata jälkikäteen.

Pohjanmaan kirjailijat

Tiina Lehtineva

puheenjohtaja

Svenska Österbottens litteraturförening

Anders Westerlund

puheenjohtaja

Kommentoi