Lukijoilta: Jokamiehen oikeudet uhattuna?

Tänä uutena ja uljaana ihmiskunnan päivänä herää kysymys, mistä on kysymys. Elämme merkillisiä aikoja. Yhdestä sanasta väärässä yhteydessä yritetään kansanedustajaa saada syytteeseen ja oikeuteen ja samaan aikaan naapurimaassa on kuollut yli 5 000 ihmistä erään epidemiologin itsepintaisen, liian leväperäiseksi väitetyn koronastrategian johdosta?! Aika mielenkiintoista.

Suomessa turisteja huudetaan apuun metsämarjojen keruuseen toiselta puolelta maapalloa – eläköön hiilijalanjälki! Ruotsissa marjankeruuseen vaaditaan työlupa, ja siellä on marjankerääjällä oikeus vähimmäistuloon. Suomessa tätä ei haluta, vaan thaimaalaiset ovat turisteja, jotka nyt sattuvat keräämään marjoja ympäri pyöreitä päiviä. Hauska sattuma.

Tätä toimintaa on jo usean vuoden ajan viranomaisten taholta epäilty ja luonnehdittu ihmiskaupaksi. Kukaan ei kuitenkaan näytä välittävän asiasta, koska marjojen myyjät haluavat toimeentulonsa paljolti yksityismetsistä kerätyistä turistimarjoista. Marjateollisuus vetoaa työpaikkoihin ja ay-liike siunaa hiljaa tämän ihmisten hyväksikäytön, koska he elävät maksavista jäsenistä. Hävetkää.

Jokamiehen oikeus aikanaan luotiin maattomien suomalaisten vuoksi, jotta he saisivat itselleen poimia käyttämänsä marjat ja sienet. Ei silloinkaan bisneksen tekomielessä.

Käytetään lapsellista vetoomusta: ”Marjat mätänevät metsiin!” Tuon logiikan mukaisesti pitäisi vastaavasti huutaa: ”Apua, Kalat kuolevat ja mätänevät vesiin!”

Sitä paitsi nuo keräämättömät marjat eivät mene hukkaan, niitä käyttävät metsän eläimet ja ne menevät luonnon kiertoon, auttaen eliöstöä. Jos ollaan esittämässä kirkasotsaisia ajatuksia, tulisi ymmärtää kokonaisuus ja todellisuus.

Pitäisikö jokamiehen oikeus poistaa? Sehän on syrjivä. Voiko olla mahdollista, että ns. ”blondit” eivät kerää marjoja siksi, että katsovat olevansa siihen epäoikeutettuja? Pitäisikö ”blondi”- termi poistaa? Kuka ottaa vastuun eksyksissä lakkojen keskelle nälkään nääntyneestä ”blondista”?

Kansanedustaja on myös terminä väärä, koska jokaisesta kansanedustajasta välittyy väittämä, että hän edustaisi koko kansaa, näinhän ei ole. Paremmin sopisi ”kansanosanedustaja”.

Ehdottaisin, että poistettaisiin Suomen kielestä kaikki sanat, joista joku voisi loukkaantua tai tulkita sen yllättävällä tavalla. Voi olla, että meille jäisi sen jälkeen ainoastaan sanat ”kiitos” ja ”anteeksi”, mutta silloinhan palattaisiin juurillemme kivikauteen.

Ja vielä lopuksi sienivinkki: Älkää kerätkö sieniä raakana.

Tuomo Kangas

Kaskinen

Kommentoi