Lukijoilta: Jokohan saadaan uusi sote?

Selailin hiukan tätä nykyisen hallituksen sotelakiluonnospakettia. Mitä se merkitsee minulle vaasalaisena, jos se tällä kertaa saavuttaa palvelujen tarvitsijat?

Se muistuttaa aika tavalla edellisen hallituksen sortunutta maakuntamallia, mutta nyt siinä ovat mukana vain sotepalvelut ja pelastustoimi ja sotealuetta vain kutsutaan sote-maakunnaksi. Sote-maakunta muodostuu kyseisen maakunnan kaikista kunnista yhdessä. 1,7 miljoonan asukkaan Uudenmaan maakunnassa on kuitenkin neljä sote-maakuntaa ja Helsinki.

Sote-maakunnalle valitaan valtuusto maakuntavaaleilla. Sote-maakunta voi siten järjestää palvelut asutuksen mukaan kuntarajojen häiritsemättä. Maksamme valtion kautta sote-maakuntien järjestämisvastuulle kuuluvien tehtävien kustannukset. Valtionvero siis nousee ja kunnallisvero laskee.

Palveluvalikoima säilyy. Ne vaan järjestää saataville kuntien ja sairaanhoitopiirin sijasta sote-maakunta. Vaasassa muutenkin keskitetään palveluja H-taloon. Palvelujen tarvitsijan kannalta ei ole tärkeää, mikä taho järjestää palvelut saataville, vaan tärkeää on palveluvalikoima ja palveluihin pääsy sekä laatu ja omavastuut.

Kun Vaasaankin saatiin erikoissairaanhoidon laaja päivystys, niin palveluvalikoima on riittävä. Ongelmana ovat pitkät jonotusajat. En usko, että meidän vaasalaisten osalta tilanne ainakaan paranee, koska rajalliset resurssi tasataan koko sote-maakuntaan.

Sote-maakunnat voivat järjestää yhteistyössä vaativat, harvinaiset ja kalliit palvelut. Sote-maakunta voi kyllä hankkia palveluja myös yksityiseltä palvelutuottajalta, mutta tiukemmin ehdoin ja valvottuna kuin nyt. Kokemuksista yksityisestä vanhustenhoidosta on otettu opiksi. Palvelusetelistä säädetään erikseen.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi