Lukijoilta: Jos tulvat tulevat Suomeenkin

Keski-Euroopan rankkasateet iskivät paljolti 50 leveysasteen alapuolelle, ja siellä tuho on paikoitellen täydellistä. Tuhoja vasta selvitellään ja kokonaisuus selviää myöhemmin.

Ihmetyttää Belgian ja Saksan meteorologien hiljaisuus. Olivatko ilmatieteilijät kesälomalla, kun ei ole kuulunut mitään, että ihmisiä olisi varoitettu. Rankkasateet tulivat vielä paljolti yöaikaan, jolloin ihmiset olivat nukkumassa.

Vai ovatko nämä kaatosateet sellaisia, että niitä eivät näe edes säätutkat, joita varmasti ks. alueella on tiheässä? Paljon on kysymyksiä, mutta tuntuu, että yksi tärkeä ammattiryhmä ”makasi mahaan” tehtävän, joka heidän olisi pitänyt hoitaa.

Entä jos? Niin, entä jos tällainen rajuilma iskeytyisi 10-15 leveysastetta pohjoisemmaksi vähäsen itään päin pituusminuutteja.

Silloin se olisi juuri meidän päällä suunnilleen Helsingistä Ouluun.

Toivoa sopii, että sellainen ei koskaan meille tulisi, mutta onko kuitenkin varoittavana esimerkkinä jo pari kuukautta jatkunut ennätyksellinen pouta? Mene ja tiedä, mutta ehkä se ”taivaanisä” jo harkitsee, että pitäisiköhän Suomeakin vähän kastella?

Nämä rankkasateet, jos ne kohdalle osuvat, kurittavat erityisesti kotiseutuani Poria. Siellä on yksi maamme ”valtavirroista”, eli Kokemäenjoki. Jos se ei pysty taivaalta tulevaa vettä nielemään, on katastrofi valmis.

Tämä siinä tapauksessa, kun meressä vesi on korkealla ja Kokemäenjoki ei pääse eroon yläjuoksulta tulevasta tulvavedestä.

Rauno Jokiniemi

merikapteeni Noormarkku

Kommentoi