Lukijoilta: Joulukonserttien tunnelma hävinnyt?

Olen jälleen näin joulun alla käynyt muutamassa joulukonsertissa, joissa esiintyjät ovat lunastaneet paikkansa. En tiedä, olenko ainoa, joka kokee, että esiintyjien hyvästä tasosta huolimatta jotakin konserttien tunnelmasta on hävinnyt.

Noin viikko sitten menin suurin, rauhoittumisen toivein Seinäjoelle Lakeuden Ristiin kuuntelemaan Tarja Turusen joulukonserttia. Odottavin mielin asetuin paikalleni ja ajattelin saavani arkisen kiireen keskellä kokea rauhallisen hetken. Kauniista konsertista huolimatta verenpaineeni alkoi nousta aika nopeasti, kun edessäni oleva kuulija kuvasi konserttia kännykällään ja otti kymmeniä kuvia. Vaikka kuinka yritin, en pystynyt jättämään edessäni kännykän kanssa heiluvaa hahmoa omaan arvoonsa. Näin myös monien muiden kuvaavan esitystä.

Yritin saada uudelleen joulutunnelmaa Alajärven kirkossa, kun menin kuuntelemaan Diandran joulukonserttia. Kuinka ollakaan, edessäni istui nainen, joka nauhoitti yli puolet esityksistä kännykällään ja likimain loppuajan otti kuvia. Kännykkää hän piti kuvatessaan edellään istuvien pään yläpuolella. Liekö tästä muutamat muutkin hänen lähellään innostuneet, kun edessäni oli ajoittain kuuden–seitsemän kännykän valomeri. Joulutunnelmaa sain toki taitavan esiintyjän ansiosta, mutta se vaati silmien sulkemista kappaleiden ajaksi.

Olisiko aivan mahdotonta, että kirkkokonserteissa vielä erikseen kuulutettaisiin ennen konsertin alkua kännykkäkiellosta? Lakeuden Ristissä kuvauskielto kyllä lukee eteisessä, mutta sitä kovin harva oli huomannut. Ymmärrän, että kännykät ovat monelle elämysten taltioimisen väline. Esimerkiksi rock-konserteissä ymmärrän oikein hyvin kuvaamisen, sillä niihin tuskin kukaan menee rauhoittumaan. Sen sijaan kirkossa monen toiveena on saada hetki hengähtää. Kännykkäkielto osattaisiin varmasti välittää yleisölle kauniisti ja ketään loukkaamatta.

Seuraavia konserttikäyntejä miettiessäni katson tapahtuman mainoksesta, onko tilaisuus tarkoitettu rauhoittumiseen vai kuvaamiseen. Suuntaan askeleeni ensin mainittuun!

Marja-Leena Pippola

Vimpeli

Kommentoi