Lukijoilta: Julkinen lastensuojeluilmoitus

Espoon Metro Areenalla järjestettiin 19.–20.5.2017 Nouse Suomi -tapahtuma, johon osallistui tuhansia ihmisiä. Avaussanat lausui kansanedustaja Antero Laukkanen (kd.). Tapahtuman levitti koko kansan tietoisuuteen äärikarismaattinen tv-kanava TV7.

Kokkolaan perusti parikymppinen Afrikasta oppinsa noutanut kaveri uuden kirkkokunnan saaden runsasta julkisuutta ja kannattajia. Kunnes paljastuikin asioita, joiden takia kirkkokunnan perustaja joutui eromaan kirkkonsa johdosta. Aiemmin samanlaista julkisuutta saanut Nokia Missio kaatui skandaaliin.

Poliisi-tv:n Raija Pelli Uskontojen Uhrien tuki ry:n puheenjohtajan kanssa julkaisi kirjan ”Harhaanjohtajat”. Kirja kertoo varsinkin karismaattisten tahojen epäkohdista. Eniten piiskaa saivat helluntailaiset, mistä nämä pahoittivat mielensä. Aiheetta, sillä helluntailaisuus on suurin vapaan kristillisyyden edustaja Suomessa, esikuva hyvässä ja pahassa.

Äskettäin Hymy-lehdessä Pelli kertoi, että hän seurustelee vainajahenkien kanssa, mikä on toisen äärilaidan harhaa, mutta sittenkin kirja on valaiseva opus ja tarpeellinen.

Korjattavaa olisi, mutta AlfaTV:n keskusteluohjelmassa KD-kansanedustaja Antero Laukkanen vain oli pahoittavinaan mielensä eikä suostunut näkemään näissä ilmiöissä mitään vikaa.

Harhaanjohtaja-kirjan lisäksi aiheellista ja ansiokasta kritiikkiä ovat esittäneet muun muassa Oneway Mission Tapani Suonto, ex-helluntailainen Juha Norolampi ja seinäjokelainen Nokian ex-insinööri Mauno Mattila. Mutta kuuroille korville on kaikunut – paitsi että TV7 on silminnähden arvostelusta hermostunut poistaen joitakin räikeimpiä ylilyöntejä. Silti merkkiäkään ei ole näkynyt siitä, että parannuksen tekoon olisi mitään valmiutta.

Espoon tapahtumaa tukivat lukuisat helluntai- ja vapaaseurakunnat sekä monet villit seurakunnat ja uuskarismaattiset yhteisöt, kuten Healing Rooms Finland. Tuon tapahtuman lopuksi amerikkalainen saarnamies kutsui lavalle yleisöä, jota tämä alkoi ”hoitaa” kaatamalla väkeä kuin heinää hypnoottisilla eleillään ja puheillaan ”Jeesuksen nimessä”.

Vastaanotolle ryntäsi paljon ihmisiä, joista monet olivat alaikäisiä lapsia. Koko hurmoksellisen hypnoositilaisuuden taltioi TV7, joka nyt jälkeenpäin on poistanut tuon loppukohtauksen videoarkistoistaan. Se poistettu pätkä tosin on monilla ihmisillä tallessa kotikoneillaan, joten arkaluonteisen materiaalin salaaminen ei onnistu.

Loppukohtauksessa ihmiset kaatuilivat holtittomasti hypnoottisen käsittelyn seurauksena ja sätkivät lattialla luonnottomasti, hiki ja tuskainen ilme kasvoillaan. En voi välttyä ajatukselta, että kyseessä ei ole rakastavan Jumalan voima, vaan jokin primitiivinen muu vaikutus, joka varmuudella ainakin jättää vakavat jäljet käsittelyn kohteille – joista monet ovat alaikäisiä eli syyttömiä lapsia.

Tämä toiminta – jos mikään – olisi tarkemman tarkastelun tarpeessa. Hypnoosi uskonnollisena estradiviihteenä täytyisi lailla kieltää.

JORMA METSÄ-KETELÄ

Seinäjoki

Kommentoi