Lukijoilta: Julkisesta rakentamisesta

Turhankin usein tulee eteen uutisia, kuinka julkisissa rakennuksissa kärsitään kosteus- ja homeongelmista tai muista rakennusvirheistä.

Hiljattain oli juttu Vaasan Teeriniemen uuden päiväkodin rakentamisesta, kun vanhassa on liikaa ongelmia ja joudutaan purkamaan.

Milloin missäkin koulussa, päiväkodissa, terveysasemalla on ongelmia, riippumatta kunnasta/kaupungista. Mistä tämä johtuu?

Kenelläkään ei ole omaa intressiä näiden rakennusten rakentamiseen tai hoitamiseen, joten miksi sitten kukaan välittäisi olevista ja tulevista ongelmista?

Ja kenties ”säästösyistä” vaikkapa ilmanvaihto suljetaan yön ja viikonlopun ajaksi. Muutaman vuoden päästä käsissä onkin kertaluokkaa kalliimpi ongelma, kuin on lämmityksessä ja ilmanvaihdossa säästetty.

Ehkäpä olisi veronmaksajien kannalta paras siirtyä systeemiin, jossa kaupunki/kunta ilmoittaa yksityiselle toimijalle, mitä ja minkälaista rakennusta tarvitaan. Yksityinen taho rakentaa ja omistaa, ja kaupunki sitoutuu pitkäaikaiseksi vuokralaiseksi ja maksaa sopimuksen mukaisesti vuokraa.

Tällaisesta järjestelystä on monta etua.

Rakennuksen omistajalla on intressi valvoa, että rakentaminen tapahtuu kunnolla ja rakennuksesta pidetään vuosien varrella huolta.

Jos tulee ongelmia, vuokrasopimus purkautuu, eikä kaupunki joudu maksumieheksi. Kaupunki pystyy budjetoimaan ja ennakoimaan kuhunkin rakennukseen kohdistuvat kulut vaikka vuosia eteenpäin, eikä tule yllättäviä korjauskuluja.

Yhtenä esimerkkinä voisi mainita ikuisuusprojekti Wasa Stationin. Toivoa sopii, että kaupungin sitoumukset (mitä ne sitten ovatkaan, kun kukaan ei tunnu tietävän) purkautuvat, eikä Vaasa joudu miljoonien maksumieheksi tyhjästä.

Tuossa projektissa olisi pitänyt tehdä niin, että kaupunki ilmoittaa, mitä ja minkälaisia tiloja se tarvitsee, kuinka paljon niitä käytetään ja paljonko niistä maksetaan vuokraa.

Loppu rakentaminen jääköön sitten yksityisten toimijoiden huoleksi niissä rajoissa, mitä rakennusoikeus tai muut vaatimukset sanelevat.

Ja jos kaupungin tarvitsemia tiloja ei budjetoidulla kululla voida toteuttaa, niin ei niitä silloin saada, vaikka kaupunki itse ottaisi kymmenien miljoonien vastuut niskoilleen.

Summa summarum: Julkisessa rakentamisessa jätetään rakentaminen ja omistaminen yksityisille ja kaupunki maksaa vain pitkäaikaisen sopimuksen mukaisesti vuokraa terveistä ja toimivista tiloista.

Pekka Laine

Mustasaari

Kommentoi