Lukijoilta: Kaatuuko tarpeettomaksi leimattu maakuntahanke?

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäen puheet sote- ja maakuntahankkeen kaatamisesta on nostanut porun siitä, että koko hankkeen kaataminen tulisi maksamaan miljoonia euroja.

Se on peloteluista huolimatta pieni summa siihen nähden, mitä maksaa sote- ja siihen kytketty maakuntahanke toteutettuna. Uuden maakuntahallinnonkin hintalapun suuruus on vielä hämärän peitossa.

Puheet kyseisen hankkeen kaatamisesta ovat hallituspuolueiden johdolle myrkkyä.

Heille sote maakuntineen on ikään kuin elämän ja kuoleman kysymyksiä. Siksi koko sote-hanketta runnotaan nyt maaliin hinnalla millä hyvänsä.

Kokoomus ja keskusta tekivät jo ajat sitten toisilleen selväksi, että sotessa on oltava sekä valinnanvapaus että 18 uutta maakuntaa.

Tämän siunasi myös silloinen perussuomalaisten johtaja Timo Soini, joka nyt edustaa Sinistä tulevaisuutta.

Sotea ja maakuntauudistusta ryhdyttiin kansalle myymään kolmen miljardin säästölupauksella. Monet asiantuntijat ovat kuitenkin säästölupaukset toistuvasti kyseenalaistaneet.

Kansanedustaja Elina Lepomäen kaatohanke on tuki myös kokoomuslaiselle Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuorelle, joka pitää keskustan hellimää maakuntauudistusta täysin tarpeettomana.

Vapaavuoren johdolla parikymmentä suurinta kaupunkia ovat pitäneet ”kapinakokouksia” uuden maakuntahankkeen takia.

Julkisuudessa on arveltu, että kokoomuksessa on Lepomäen lisäksi muitakin hankkeen vastustajia. Siitäkin huolimatta, vaikka soten valinnanvapaus on kokoomuksen ideologinen kärkihanke.

Se avittaa yksityisiä terveyspalvelun tuottajia pääsemään yhä hanakammin kansalta kerättyihin verorahoihin kiinni. Kyse on miljardeista euroista.

PENTTI VÄLIMAA

Pori

Kommentoi