Lukijoilta: Kaikki keinot sallittuja tuulivoimayhtiöille?

Tunnen, että Juthskogen Wind Park (JWP) on huijannut minua sen perusteella, mitä viime aikoina on tullut esille.

Yksi projektin omistajista kerta kerran jälkeen kävi luonani puhuakseen minut ympäri, että allekirjoittaisin maavuokrasopimuksen metsäpalstastani Juthskogenissa. En halunnut luovuttaa metsääni heidän projektiinsa. Hän ei luovuttanut vaan jatkoi jankutusta.

Viimeisellä kerralla sain kuulla, että lähes kaikki muut ovat jo allekirjoittaneet, ”vain sinä olet jäljellä”. Hyvässä uskossa minäkin allekirjoitin ja nyt olen ymmärtänyt, etten todellakaan ollut viimeinen.

Enemmän ja enemmän alkaa tuntua siltä, että kaikki on pelkkää valetta alusta loppuun. Esimerkiksi vannottiin, että projekti ei vaikuta metsästykseen ja marjastusta ei rajoiteta. Nyt kuitenkin tulee varoituskylttejä turva-alueista jo valmistuneisiin tuulivoimapuistoihin, alue on siis vaarallinen. Voinko tulevaisuudessa edes käydä metsäpalstallani?

Nämä ja moni muu asia ovat ristiriidassa vuokrasopimuksen kanssa. ”…sopimusosapuolet sitoutuvat toimimaan siten että sopimuksen alkuperäiset tavoitteet toteutuvat…”!

Sitten Långmossenin ja Ribäckenin äänimittauksiin. Tuottivatko ne edes sähköä, kun mittaukset tehtiin? Kun mittaukset ja simuloinnit tehdään omalla porukalla, niin totta kai tulokset ovat sellaisia kuin halutaan. Ihmiset kärsivät jo nyt vaikka tuulivoimalat ovat vain reilu puoli vuotta vanhoja. Varma asia on kuitenkin se, että kun voimalat vanhenevat niin äänitaso nousee esimerkiksi laakerien kulumisen vuoksi. Tulevaisuudessa tulee olemaan enemmän melua.

Långmossenin ja Ribäckenin tuulivoimapuistojen äänisimulointia ja mittauksia ei voi verrata JWP:n suunnitelmiin, koska voimalat ovat paljon korkeampia ja tehokkaampia.

Ei tarvitse olla korkeasti koulutettu tajutakseen, että metsän arvo laskee tuulimyllyjen lähellä ja asuinkiinteistöt tuulimyllyjen näköalueella menettävät suurilta osin arvonsa. Mikä metsäyhtiö ostaa puuta, johon on räjäytetty kivimurskaa? Hirvi valitsee uusia asuinalueita, saattaa stressaantua ja vasikoi muille alueille ja Jurvasta päin tuskin tulee lisää hirviä, kun susi vie ne.

Eläimetkin kommunikoivat ja se tuskin onnistuu metelissä. Eläimet eivät saa rauhaa tuulimyllyjen lähellä. Sammakkojärven alueella olevat teeren ja metson soidinpaikat katoavat.

Luettuani sopimuksia ja dokumentteja pahin skenaario on, että maanomistajat joutuvat itse purkamaan tuulimyllyt, kun tuulivoimayritykset ajautuvat konkurssiin.

Koska 275-metristen tuulimyllyjen purkaminen on hyvin kallista, niin kulut siirtyvät luultavasti tuleville sukupolville tai kunnalle viime kädessä. Ei tuulivoimaa Juthskogeniin!

Harto Hattula

Långåminne, Maalahti

Kommentoi