Lukijoilta: Kaikki verolle pantaviks

Ministeri Saramo ja kansanedustaja Mäkynen voisivat aloittaa veropohjan laajentamisen päivittämällä oman lähipiirinsä verovelvoitteet, eikä hyökätä toisten kukkarolle. Ammattiliitot ovat nimittäin suurimpia vapaamatkustajia verotuksen osalta. Ne ovat aikanaan tehneet hyvää työtä ja olen itsekin maksanut niiden jäsenmaksuja melkein koko ajan, minkä olen vieraan palveluksessa työskennellyt.

Mutta järjestöt voisivat nousta bunkkereistaan ja huomata, että on vuosi 2021. Liittoihin on lähes pakko kuulua joillakin työpaikoilla vallitsevan sosiaalisen paineen takia. Pitää kuulua joukkoon.

Jäsenmaksut saa vähentää verotuksessa. Liitoilla on jättiläismäinen omaisuus, jonka ne voivat laillisesti salata, kun niiden ei tarvitse julkaista tilinpäätöstietojaan. Omaisuutta vain kasvatetaan, minkähän takia ja kenen hyväksi ?

Silloin harvoin – onneksi – kun lakkoillaan, tulee lakkoilijoiden maksaa välittömästi lakkovero, eikä omaisuutta pureta siinäkään tilanteessa jäsenistön hyväksi. Työttömistä liitot eivät välitä.

Tärkeintä heille on välttämättömien rakenteellisten yhteiskunnallisten muutosten jarruttaminen ja saavutettujen asemien säilyttäminen hinnalla millä hyvänsä. Kaiken lisäksi järjestöt ovat kahmineet itselleen kuulumatonta valtaa vaaleilla valitun valtiovallan kustannuksella.

Veropohjan laajentamisen voisi aloittaa pelkän oikeustajunkin nimissä säätämällä liittojen saamat pörssikauppojen voitot ja osingot verollisiksi.

Kun suuri vuokranantaja Kojamo nostaa vuokriaan, yhteiskunnan maksama asumistuki vuokralaiselle nousee, Kojamon tuloslaskelma kiittää, tilinpäätöksessä vuokraeurot muuttuvat vuokranantajan voitoksi ja voitto verovapaaksi osingoksi suuromistajina oleville ammattiliitoille.

Muut omistajat maksavat samasta osingosta verot, mutta ei liittojen tarvitse. Haluaisin kuulla, mihin verovapaus perustuu.

Saramo ja Mäkynen ovat nyt ryhtyneet hyökkäykseen pieniä pääomaköyhiä osakeyhtiöitä ja niiden omistajia vastaan. Näiden verotusta halutaan kiristää, vaikka osakeyhtiöt maksavat tuloksestaan veroa 20 % ja sen lisäksi osingoista, jotka ovat usein yrittäjän ainoa palkka edellyttäen, että toiminta on kannattavaa.

Pienen osakeyhtiön omistajan osingoista maksama verotus ei kokonaisuutena oleellisesti poikkea tavallisen palkansaajan veron määrästä normaalitilanteessa, jossa yrityksellä ei ole kertynyt erityisen paljon jakokelpoista pääomaa.

Puhutaan verottomista osingoista, mutta ne ovat täyttä utopiaa useimmille pienille yrityksille. Yrittäjän itsensä työllistävistä yhden henkilön yrityksistä puhumattakaan.

Epäoikeudenmukaisuuden lisäksi Saramon ja Mäkysen ehdotusten ajoitus osoittaa heiltä tilannetajun puutetta. Ei kai heillekään ole epäselvää, että suuri osa yrityksistä taistelee tällä hetkellä olemassaolostaan. Olisi kaikkien etu, jos yritykset säilyttäisivät palkanmaksukykynsä.

Jorma Haapasalmi

Seinäjoki / Helsinki

Kommentoi