Lukijoilta: Kansanvallasta kunnallisvaaleihin ja harvainvaltaan?!

Kuntavaalien lähestyessä julistetaan vaalien tärkeydestä ja sen kautta kansanvallan toteutumisesta. Kerrotaanhan yleisesti, että kunnanvaltuustot edustavat paikallistasolla ylintä päätösvaltaa.

Näin varmasti olisikin, jos valtuutetut kuuntelisivat äänestäjiään. Eikä enemmistö suorittaisi ”mykkäkoulua” ja ainoastaan johtajiensa palvontaa.

Kuntavaaleissa kerrotaan olevan kysymys oikeudesta valita omat edustajat päättämään kotikunnan asioista.

Näin varmasti valtuustojen alkuperäinen tarkoitus on ollutkin. Ei kuitenkaan enää! Tärkeimmät päätökset tekevät viranhaltijat sekä kunnalliset lautakunnat ja toimikunnat.

Esimerkiksi Alavudella viranhaltijat ja lautakunnat jne. ovat päättäneet tänä vuonna 2021 jo satoja asioita. Niistä valtuutetut ovat joitakin saaneet lukea lehtien jutuista ja paikkakunnan ”puskaradiosta”.

Kuluvan vuoden ensimmäinen kokous oli vasta maaliskuussa! Käsiteltävinä asioina oli ainoastaan 5 pykälää. Valtuustoaloitteet ja ylityspyynnöt vuoden 2020 tilinpäätökseen, E-P:n Pelastuslaitoksen yhteistyösopimuksen tarkennukset, hyvinvointikertomus ja hallintosäännön muuttaminen/virkajärjestelyt.

Asiat olisi nytkin käsitelty muutamassa minuutissa, mutta sain kuitenkin vähän niitä keskusteluun. Äänestämäänkin päästiin. Yrjö Paukkunen rohkeni kannattamaan kansanvaltaa kunnioittavaa ehdotustani lautakuntapaikkojen täyttämisestä.

Tärkeäksi kehutun kansanvallan vastaisesti päätösesitys oli, että lautakuntapaikkoja vähennetään ja enemmistön pitää olla valtuutettuja, muut varavaltuutettuja.

Mielestäni kansanvalta täyttyisi parhaalla mahdollisella tavalla, kun lautakunnissa ja toimikunnissa olisi enemmistö muita kuntalaisia. Näin päätökset saisivat ”leveämmät hartiat”. Ei joka paikassa tarvitsisi olla samat henkilöt. Ei vaikka se olisi vallan ja poliittisen pelin ohjailun, vallanhimon kannalta joillekin tärkeää.

Minun kansanvaltaa puolustavan ehdotustani kannatti ainoastaan 8 valtuutettua, perussuomalaiset ja kristilliset.

On turhaa puhua ennen vaaleja, että kuntavaalit ovat kansalaisvallan toteutumisen kulmakivi. Sellaiset puheet ja vaalilupaukset unohdetaan. Päättäjäksi päästessä monet siirtyvät kuntien tasollakin kansanvallan puolustajista ”mykkäkouluun” ja harvainvallan edustajaksi. Annetaan viranhaltijoiden ja puoluejohtajien päättää. Hyväksytään myös poliittinen peli.

Jos kansanvaltaa ja kansalaisten kantaa noudatettaisiin, kuntien ja valtakunnan päätökset olisivat huomattavasti erilaisia. Kansallisesti ajateltuna, ei monta suomalaista hyväksyisi miljardien EU-tukipakettia Euroopan rikkaiden maiden taloutta tukemaan, turvetuotannon alasajoa jne.

Ei sitäkään, että suomalaisten pitäisi pelastaa koko maailman ilmasto!

Pentti Hautala (ps.)

kuntavaaliehdokas

Töysä, Alavus

Kommentoi