Lukijoilta: Kapteeni Kaarna ja ”Pohjan pojat”

Pukki toi kirjan. Väinö Linna: Päivä on tehnyt kierroksensa. Panu Rajala on kuunnellut nauhoja, joissa akateemikko kertoo lapsuudesta, nuoruudesta, sodasta ja kirjojensa syntyvaiheista.

Linna koki Tampereen talvisodan pommitukset. Oli rajavartiossa ennen siirtymistä kouluttajaksi Paloaukealle. Alikersanttina.

Hän kertoo Tuntematon sotilas -romaaninsa henkilöiden taustoista. Hahmot ovat saaneet piirteitä monista henkilöistä. Eteläpohjalaisittain on mielenkiintoista, että eniten esikuvaansa muistuttaa jääkärikapteeni Kaarna. Linnan toteamus.

Esikuva on lappajärveläinen Toivo Kärnä, jääkärisukua. Hän kuoli heti sodan alussa pst-tykin tulituksissa.

Toivo Kärnä piti aina miestensä puolta isompia herroja vastaan.

Kärnä oli mukana Aunuksen retkellä. ”Pohjan pojat” -huuto selittyy Viron vapaussodan suomalaisen vapaaehtoisrykmentin nimellä. Minun tulkintani.

Väinö Linnan johtaman ryhmän sota alkoi järkyttävästi.

He kävelivät tiellä, kun kranaatti räjähti puhelinpylväässä. Neljä miestä kuoli heti, kaksi ensiavussa. Kaksi haavoittui vaikeasti. Väinö Linna selvisi järkytyksellä.

Sodan arvaamattomuus tulee selville. Käymäläriulla istuvalta vie piiskatykin ammus pään.

Lehtemme lukijoissa on Linnan tuotannon tuntijoita. Tämä on hyvä teos siitä, miten lahjakas mutta kouluttamaton mies nousee kansakunnan kaapin päälle.

Hän murtaa itse oman munankuorensa, ja hänellä on varhain tieto omasta arvostaan. Kirjoittaminen oli selvä pyrkimys sosiaaliseen nousuun.

Pentti Kangasluoma

Lapua

Kommentoi