Lukijoilta: Karhunpalvelus veronmaksajille

Viime keväänä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri myi Törnävän sairaala-alueen kiinteistöineen Seinäjoen kaupungille 6,5 miljoonalla eurolla ja teki määräaikaisen vuokrasopimuksen neljäksi vuodeksi 12 miljoonalla eurolla.

Aikaisemmat arviot alueen arvosta olivat 15 miljoonaa euroa.

Tuolloin esitin kaupan hylkäämistä ja vaadin avointa tarjouskilpailua, mutta kaikki muut sairaanhoitopiirin valtuutetut halusivat tehdä kaupan ja se nuijittiin pöytään, johon jätin eriävän mielipiteen.

Tälle kaupalle on naureskeltu jopa radio Suomipopin ohjelmassa, ja se on valittu aamulypsyn top-viidessä ykkössijalle.

Kauppa ei kuitenkaan toteutunut, koska se oli sidottu sote-uudistuksen aikatauluun.

Uudelleenmyynnissä sairaanhoitopiiri oli kuitenkin huomioinut vaatimukseni julkisesta myynnistä ja antanut myynnin OP-kiinteistökeskukselle. Saatiin parempi tarjous.

Viime viikolla myynti oli uudelleen käsittelyssä, ja Törnävän sairaala-alue myytiin 7,15 miljoonalla eurolla perheyhtiölle.

Samalla allekirjoitettiin osasta myytyjä tiloja määräaikainen vuokrasopimus 3,5 vuoden ajaksi noin 10,8 miljoonalla eurolla. Kiinteistön ostajalle tulevat lämmitys- ja muut hoitokulut ovat tuona aikana arvioni mukaan noin pari kolme miljoonaa.

Keskusta, SDP ja kokoomus ryhmäpuheenvuorossaan sekä Raimo Vistbacka (ps.) toivat esiin, että pitävät kauppaa järkevänä ja tukevat kaupantekoa.

Lisäksi ryhmäpuheenvuorossaan kokoomus hämmästeli sitä, että jollakin yrityksellä on varaa makuuttaa 7,15 miljoonaa euroa vanhoissa kiinteistöissä.

Mitään näin hölmöä en ole milloinkaan kuullut ”yrittäjä- ja kykypuolueen” viestinä maakuntatasolla.

Minulle kantautuneiden "huhujen" valossa näyttää siltä, että aluetta ei ole tarjottu isoille rakennusyhtiöille, ei ainakaan siihen liittyvine vuokrasopimuksineen, ja toin tämän esiin kokouksessa.

Elon laskuopin mukaan lopputulema on, että alueen ostanut yrittäjäperhe on saanut vuokra-ajan päättyessä ilmaisen kiinteistön ja noin miljoonan rahaa.

Esitin asiaa pöydälle – ei kannatusta, esitin kauppaa hylättäväksi – ei kannatusta, jätin asiasta eriävän mielipiteen.

Uskoni demokratiaan ja järkvään päätöksentekoon sai toisen pahan kolahduksen.

Ensimmäinen oli esitys Anvian puhelinliikennemonopolin myymisestä pienimmän tarjouksen tekijälle.

Minun taitaa olla viisainta unohtaa yhteiskunnalliset asiat. Lopuksi haluan onnitella tätä yrittäjäperhettä, teitte elämänne kaupan.

JUHA MÄENPÄÄ (ps.)

Ilmajoki

Kommentoi