Lukijoilta: Kaskinen pidettäköön itsenäisenä!

Kunnan ja kuntalaisten suurin saavutus on itsenäinen kunta. Sen menettäminen olisi suuri tragedia, erityisen säälittävää se olisi silloin, kun se luovutetaan vapaaehtoisesti, tilanteessa, joka ei sitä edellytä.

Syanidi tunnetusti pilaa päivällisen ja politiikka kollektiivisen kokonaisvaltaisen edun.

Politiikka pitäisi kieltää, mutta toistaiseksi ei ole parempaakaan keinoa yhteisten asioiden hoitamiseen keksitty.

Kotiin äänestysoikeutetuille toimitetuissa, neuvoa antavassa äänestyskysymyslipukkeessa kysytään kolme kysymystä seuraavan otsakkeen alla:

”Hyväksytkö Kaskisten ja Närpiön kaupunkien välisen kuntaliitoksen yhdistymissopimusehdotuksen ja sen liitteiden mukaisesti?” Jo pelkästään otsikko on kummallinen, koska toiseksi viimeisin ”ja”-termi olisi pitänyt korvata pilkulla.

”Kyllä”, ”ei” tai ”En kannata kumpaakaan vaihtoehtoa”, ovat vaihtoehdot. Uskomatonta, ettätämäkin on saatu näin vaikeaan muotoon tyyliteltyä.

Toisaalta kyllähän tämän kysymyksen asettelun tarkoitusperän tajuaa, koska tuolla kolmannella: ”En kannata kumpaakaan vaihtoehtoa” -kysymyksellä, pyritään saamaan ”ei” vastausprosentti pienemmäksi.

Miehen ja naisen solmiessa avioliiton, avioliittoon vihkivälle kelpaa ainoastaan vastaus kahdesta vaihtoehdosta: ”Kyllä” tai ”ei”. Mikäli esimerkiksi sulhanen alkaa tilanteessa vastata: ”En kannata kumpaakaan vaihtoehtoa”, liittoon ei voida vihkiä.

Pitäisikö tämä ”Kaskisten malli” ottaa käyttöön tulevissa vaaleissa yleisemminkin? Esimerkiksi, kun seuraavat presidentinvaalit käydään ja mitä todennäköisimmin päädytään kahden ehdokkaan finaaliin, ns. ”toiselle kierrokselle”, niin vaihtoehtona tulisi äänestyslipussa olla myös kohta: ”En kannata kumpaakaan vaihtoehtoa”.

Vielä rautalangasta väännän varmuuden vuoksi: Mikäli ihminen ei äänestä, niin se on hänen ”en kannata kumpaakaan vaihtoehtoa” -vastauksensa – ei sitä pidä eikä tarvitse erikseen kysellä.

Tuolla turhalla kolmannella kysymyksellä pyritään siis saamaan ”ei”-vastusprosenttiosuus pienemmäksi, joka tulee voittamaan joka tapauksessa.

Ehdotus: Laskekaa nyt vielä prosenteiksi sekin osa äänestysoikeutetuista, jotka eivät ”virallisesti” ollenkaan äänestäneet, niin saatte voittavan ”ei”-vastausprosentin pienemmäksi – se tulee kuitenkin voittamaan siitäkin huolimatta.

Nyt kaskislaiset valitsevat palvelujen pysymisen lisäksi, saako Närpiö tulevaisuudessa myydä enemmistöosuuden, Kaskisten ylpeyden aiheesta satamasta ja käyttää siitä saatavat miljoonat ”omiin tarpeisiinsa” vai onko Kaskisilla kykyä myydä tuo esimerkiksi 60 prosentin osuus itse ja selvitä veloistaan ja ylimääräisillä miljoonilla vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Lisäksi kaukolämpö tulisi myydä, siitä on vain kaupungille lisääntyvää päänvaivaa.

”Yyteet” pitää toteuttaa, niin kuin yleisesti yksityiselläkin sektorilla tehdään ja lievästi verotusta kiristää. Tuosta saataisiin vuosikausiksi sellainen puskuri, jolla pärjätään pitkälle.

Päättäjille tiedoksi: Polkupyörällä kaatuu, jos sillä ei polje. Pitää olla liikkeessä ja uskaltaa.

Ei kiitos Närpiölle. Nej tack till Närpes.

Tuomo Kangas

Kaskinen

Kommentoi