Lukijoilta: Kaskisten tulevaisuus

Marraskuun 18. päivä on tärkeä päivä kaskislaisille, silloin kaupunginvaltuusto kokoontuu päättämään siitä, onko Kaskinen-nimistä kaupunkia Suomen kartalla, vai pyyhkäistäänkö se sieltä pois. Varmaa on, että asiasta tullaan äänestämään valtuustossa. Mikä on lopputulos, se on minulle ainakin tässä vaiheessa epäselvää. Kuntaliitosselvitys on hyvä Närpiön kannalta, kaskislaisten kohtalo on sama kuin yleensä kuntaliitoksissa, se häviäjän osa.

Sopimuksesta luotiin mielikuvaa, että mikään ei muutu jos liitytään Närpiöön. Tuskin he uskovat itsekkään levittämäänsä sanomaa. Minulle ovat nekin kaupunkilaiset, jotka olivat liitoksen kannattajia, sopimuksen luettuaan todenneet selkeästi, että esitettyä sopimusta ei voi hyväksyä. Kuntaliiton lakimies on käynyt sopimusta läpi ja häneltä tuli useita kysymyksiä sopimuksesta.

Kritiikkimme esittelytilaisuuksissa koskien esim. investointeja oli oikeaa, ei sido uutta kuntaa, lakimiehen lausunto tukee meidän tulkintaamme. Kun pyysin lakimiehen lausuntoa kaupungilta, minulle ei sitä annettu vaan kerrottiin, että ensin keskustellaan Närpiön kanssa. Jouduin turvautumaan kuntalain pykälään 86, jossa kerrotaan valtuutetun oikeuksista saada tietoa käsiteltävistä asioista, jolloin sain asiapaperit kiitettävällä nopeudella.

Oma käsitykseni on, että jos Kaskinen tilaa lausunnon, täytyy sen olla kaskislaisten päättäjien käytössä välittömästi. Kaskisten kaupungin taloudellista tilaa ei kukaan voi sanoa hyväksi. Siitä ei enää kannata kiistellä, eikä syytellä toisia miksi ollaan tässä jamassa. Tehdyistä virheistä pitää ottaa opiksi. Selkeä vastuu on kaupunginhallituksella ja viimekädessä kaupunginvaltuustolla. Tehtävä on jäänyt tekemättä, eli talouden tasapainossa pitäminen.

Ensimmäinen tehtävä on johtoryhmän, kaupunginhallituksen ja valtuuston löytää yhteinen tahto, että tästä selvitään, löytää suunta ja keinot millä valittuun suuntaan päästään. Kun suunta ja keinot löydetään ja jokainen hoitaa oman tonttinsa, on mahdollisuus selviytyä. Kuntien tilanne on huolestuttava, on arvioitu, että 123 kuntaa ja ensi vuonna puolet Suomen kunnista tekee miinusmerkkisen tilinpäätöksen. Se ei auta Kaskista, mutta se laittaa painetta saada sote-uudistus maaliin mahdollisimman nopeasti. Tätä työtä tekee jo nyt Vaasan sairaanhoitopiiri ja tavoitteena on saada asia käyntiin jo vuoden 2021 alusta.

Kaskinen on jo hyväksynyt alustavan sopimusluonnoksen, jossa sote- ja terveyspalvelut siirtyvät uuden kuntayhtymän hoitoon. Tämä tarkoittaa että kustannuksia siirtyy 6 miljoonaa euroa budjetistamme toisaalle, toki maksamme edelleen kaskislaisten hoidon pienimmin kustannuksin. Joudumme miettimään mistä karsitaan, koska meillä ei ole varaa pitää tätä kulu- ja palvelurakennetta, mutta ei sitä pidetä mahdollisen kuntaliitoksen jälkeenkään Kaskisissa.

Meillä on kirjanpidollista ylijäämää 6,5 miljoonaa euroa, joka antaa aikaa sopeuttaa taloutta hallitusti. Marraskuun 18. päivä nähdään, ketkä haluavat ulkoistaa ikävämmät päätökset toisten tehtäväksi. Me sosialidemokraatit haluamme ottaa haasteen vastaan. Toivottavasti kaikki puolueosastot käyvät omissa kokouksissaan harkiten läpi sopimuksen jäsenistöään kuunnellen ja sen pohjalta päättävät, mihin suuntaan ovat tässä asiassa lähdössä.

Toiset puolueet ovat korostaneet enemmän tai vähemmän jäsenistönsä ja kansalaisten tahtoa poliittisessa päätöksenteossa. Kuntaliitosta on käytännössä mahdoton perua, mutta kuntaliitokseen pääsee sen jälkeen, vaikka nyt päätetään jatkaa itsenäisenä kaupunkina. Kaupunkilaiset ovat kantansa ilmaisseet, nyt jäämme odottamaan, kunnioittaako Kaskisten kaupunginvaltuusto heidän tahtoaan.

Juhani Holm (sd.)

kaupunginvaltuutettu

Kaskinen

Kommentoi