Lukijoilta: Kaupankäynnin kuplat hämmästyttävät

Kaupankäynnin kuplat hämmästyttävät ainakin minua pientä eläkettä saavaa. Viisimiljoonaiseen Suomeen on rantautunut milloin saksalaisia, jenkkiläisiä tai muita ulkomaisia vaate- ym. ketjuliikkeitä.

Eikä kupla kaupankäynnin kaikkivoimaisuudesta näytä laantuvan maakunnassammekaan. Suuri monikauppakeskus avautuu Seinäjoelle. Samaan aikaan iltapäivälehtilööpit kertoo isojen rättifirmaketjujen sulkemisesta ja/tai tyhjyyttään huutavista maksitiloista.

Ajassamme vallitsee ylipositiivinen usko kaupan liikevolyymien kasvuun ilman todellisuudentajua. Näin isossa mutta harvaanasutussa maassa on viime vuosikymmeninä rohjettu investoida jättikauppakeskuksiin kymmeniä, jopa satoja miljoonia ilman suhteutusta potentiaalisiin ostajamääriin.

Vanha totuus taitaa olla totta nyt jos koskaan: Markkinat ovat ylikuumenneet ja tarjonta on moninkertainen todelliseen tarpeeseen nähden.

Onhan totta, että uustavaratalokeskukset tarjoavat tavaran ohella hupia, viihdettä ja elämyksiä. Ne pyrkivät oleskeluparatiiseiksi, joissa tullaan kohtaamaan uusia ihmisiä, kuluttamaan arkipäivää, luomaan jopa parisuhteita...

Mutta mutta. Missä on terve järki, ekologisuus ja ekonomisuus suursijoitusyhtiöillä? Hukassa.

Euromiljoonia tarjoavat pankit ym. rahoituskeskukset kai uskoen ja luottaen saavansa velallisiltaan sijoituksensa runsaiden korkojen kera.

Itse en käsitä tätä kehityskulkua jo edellä kertomieni väestömäärien eli ostajapotentiaalirajallisuuden takia. Suuri romahdus voi hiipiä hyvinkin nopeasti talousnäkymien, laman tai ylitarjonnan normaalirajojen näyttäytyessä reaalisina. Elämme utopistisessa huumassa eikä ylikuumentumisvauhti liene edes huipussaan.

Joulusesongin jälkeen on viimeistään nähtävissä tyhjillään jököttäviä kauppakeskuksia. Pahanilmanlintu ei tarvitse olla ennakoidakseen mm. sen, että kaupan kasvun superrajat on ylitetty ja edessä voi olla hyvinkin konkurssiaaltoja.

J. Pesonen

Alajärvi

Kommentoi