Lukijoilta: Kehitysavun vaikea pelikenttä

Kehitysmaiden väestönkasvu on valtava ongelma. Heti sukukypsyyden saavuttaneet tytöt alistetaan synnytyskoneiksi ja lapsimäärät ovat suuria. Liika väestö aiheuttaa köyhyyttä, aliravitsemusta, heikon koulutustason ja monia ongelmia. Syntyy muuttoliikettä ja sen lieveilmiöitä ovat ongelmat mm. Euroopassa, kuten rikollisuus, radikaali Islam, terrorismi ja levottomuudet.

Ilman väestön liikakasvua ei meillä olisi myöskään ilmasto-ongelmaa. Vaikka kehitysapu voi auttaa monia yksilöitä, isossa kuvassa siitä taitaa olla lopulta enemmän haittaa kuin hyötyä. Syntyvyyttä vähentävä kehitysapu olisi hyödyllistä.

Kannatamme ihmisten, tavaroiden, pääomien ja työn vapaata liikkuvuutta. Markkinatalous ohjaa tuotannon maihin, joissa kustannukset ovat edullisia ja kauppa tapahtuu siellä, missä on kysyntää ja ostovoimaa.

Euroopasta ja Suomesta on moni tuotanto kokonaan loppunut ja mm. Aasiaan on keskittynyt suuri osa kulutustavaroiden tuotannosta. Myös luonnonvarat määräävät rahavirtoja tuovat joillekin valtioille vaurautta ja vaikutusvaltaa.

Juhani Viitala

Kauhava

Kommentoi