Lukijoilta: Kela kehittää Kela-taksien suorakorvausta

Esko Piiroinen otti esille tärkeän asian mielipidekirjoituksessaan (Digiloikka Kela-matkojen omavastuuseen, Ilkka-Pohjalainen 13.7.).

Taksimatkojen suorakorvausmenettelyä kehitetään Kelassa parhaillaan. Tämänhetkisen suunnitelman mukaan tällainen mahdollisuus tiedonsiirtoon on Kelan korvaamilla taksimatkoilla vuoden 2022 alusta alkaen.

Taksimatkojen suorakorvaus tarkoittaa käytännössä sitä, että asiakas tilaa matkan maakunnallisesta tilausvälityskeskuksesta ja maksaa matkasta vain omavastuuosuuden. Näin matkakorvaukset saadaan heti käsittelyyn ja ne kerryttävät asiakkaan vuosiomavastuuta saman tien. Lääkeostoissa tämä on ollut mahdollista jo pitkään.

Kelassa kehitetään tällä hetkellä mahdollisuutta tiedonsiirtoon Kelan ja taksimatkoja välittävän tilausvälityskeskuksen välille. Tiedonsiirron avulla Kela voi välittää tilausvälityskeskukselle tiettyjä asiakkaan arkea helpottavia matkan järjestämiseen liittyviä tietoja. Näitä voivat olla esimerkiksi tieto vakiotaksiasiakkuudesta tai yksinmatkustusoikeudesta. Tiedonsiirron avulla Kela voi myös ilmoittaa tilausvälityskeskukselle ja taksille reaaliajassa, kun asiakkaan vuosiomavastuu täyttyy.

Kela maksaa korvausta sairauden hoitoon, raskauteen ja synnytykseen liittyvien matkojen kustannuksista. Vuonna 2019 taksimatkojen kustannukset olivat koko maassa noin 166 miljoonaa euroa. Matkoja tehtiin yhteensä noin 3,4 miljoonaa kappaletta.

Anne Hauta

suunnittelija

Kela, etuuspalvelujen lakiyksikkö

Kommentoi