Lukijoilta: Kenenkään ei tulisi jäädä yksin

Vanhus istuu kävelykadulla olevalle penkille. Hän seuraa elämää ympärillään. Kirkuvia lokkeja, lasten riemua, kun he kastelevat käsiään kirkon edustalla olevaan suihkulähteeseen, takseja, kuorma-autoja, kauppakassejaan kantavia ihmisiä.

Vanhus on jäänyt yksin. Vaimo kuoli kaksi vuotta sitten. Hän toivoo, että joku istuisi hänen viereensä ja alkaisi jutella.

Olisi mukavaa, kun joku puhuisi, olisi kiinnostunut hänen asioistaan.

Hän ei halua olla tunkeileva, tyrkyttää seuraansa. Jotkut saattaisivat tuntea olonsa kiusaantuneeksi, pitää häntä höperönä, pelätäkin.

Pitkän eletyn elämän jälkeen hänelle on jäänyt tämä tapa tarkkailla muiden elämää, tekemisiä.

Miten iltaisin valot syttyvät kerrostalojen ikkunoissa, perhe juo teetä. Siellä ovat onnelliset ihmiset koolla. Miten joku avaa ulko-oven avaimillaan ja joku toivottaa tervetulleeksi. Se on joidenkin koti.

Hänen kotinsa on paikassa missä vaimo on. Siellä missä vaimo odottaa häntä saapuvaksi.

Illat ovat vaikeimpia. Kadut tyhjenevät ihmisistä, autioituvat, tulee kylmä ja pimeä.

Asuntoonsa hän ei haluaisi mennä kuin nukkumaan. Hän viivyttelee, seuraa pullonkerääjiä. Lopulta tulee hiljaista. Vain tuuli heittelee pikaruokalan roskia markettien edustoilla. On pakko lähteä nukkumaan.

Asunto on vaatimaton. Siellä on vain keittiön pöytä ja sarjaan kuuluvat kaksi puista tuolia, käsipyyhe wc:n naulakossa, vaimon kuva seinällä, sängyn yläpuolella.

Vanhus juo lasin vettä, riisuutuu ja käy makuulle. Uni ei tule. Ei se ole tullut enää samalla tavoin vaimon kuoltua.

Hän muistelee asioita, joita he tekivät yhdessä. Poimivat marjoja, kävivät ajamassa veneellä. Veneen hän on myynyt. Mitäpä hän sillä olisi enää tehnytkään. Vanha ukko.

Uni saapuu aamuyöstä. Keittiön pöydällä on itse kirjoitettu muistilappu: Muista käydä hautausmaalla kastelemassa kukat. On luvattu poutaa.

Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin. Yksinäisyys ei ole mitenkään sidoksissa ikään. Jokaisesta tulee välittää ja huolehtia. Välitä sinäkin.

Mikko Nevantakanen

Vaasa

Kommentoi