Lukijoilta: Kesätöitä on hyvin tarjolla

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vetosi kuntia ja yrityksiä kesätyöllistämään Ilkka-Pohjalaisessa 22.2. Hän peräänkuulutti kunnilta kesätyöseteleitä, jolla yritys voi kattaa osan nuoren palkkakustannuksista. Yrityksiä hän muistutti siitä, että kesätyöllistäminen on erinomainen tapa kantaa yhteiskuntavastuuta.

Pentikäisen ajatuksia on helppo tukea.

Osaajapulaa kasvattaa tulevaisuudessa Suomen heikko väestönkehitys. Syntyvyys laskee ennakoitua nopeammin, väkiluku kääntyy laskuun 2030-luvulla ja ikääntyneen väestön määrä suhteessa työikäisiin kasvaa vauhdilla. Pohjanmaan elyn alueella lisähaasteita tuo työikäisen väestön poismuutto.

Yksi keskeinen keino torjua osaajapulaa on pitää kiinni alueen nuorista. Nuorille on luotava kytköksiä alueen yrityksiin mahdollisimman varhain: alueen omalle nuorisolle jo kouluaikana ja tänne opiskelemaan tuleville opiskeluaikana.

Pohjanmaan kauppakamari käynnistikin tammikuussa neljättä kertaa #palkkaanuori-kampanjan haastaen kaikki Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan työnantajat kesätyöllistämään.

Tänä vuonna erityisesti yritykset ovat olleet huolissaan kesärekrytoinnin hankaluudesta. Ne arvioivat tarvitsevansa kesätyöntekijöitä melko normaaliin tapaan, selvästi viime kesää enemmän.

Koska rekrytointitapahtumia ei vielä nyt kevättalvella voida järjestää, kaikki näkyvyys omille paikoille on kullanarvoista ja siitä syystä #palkkaanuori-kampanjan merkitys on aiempia vuosia selvästi suurempi.

Kampanjassa on nyt mukana lähes 160 työnantajaa ja yli 6 200 kesätyöpaikkaa. Kampanja toteutetaan myös englanniksi tavoitteena parantaa kansainvälisten opiskelijoiden työllistymismahdollisuuksia. Alueella on puolisentoistatuhatta kansainvälistä opiskelijaa, joista valtaosa haluaisi jäädä tänne valmistuttuaan töihin.

Meillä on myös Pentikäisen haastamia erinomaisia työnantajaesimerkkejä: Vaasan kaupunki tarjoaa kesäduunisetelin, jolla työnantajan on mahdollista saada jopa 500 euroa tukea työllistämiseen. Tämän lisäksi kaupunki tarjoaa itse satoja kesätyöpaikkoja. Osuuspankit puolestaan tarjoavat työnantajina toimiville yhdistyksille tuen nuoren työllistämiseksi kahdeksi viikoksi. Kampanjan turvin koko maassa kesätyön saa yli 1 700 nuorta.

Alueelliseen kesätyöhaasteeseen kannattaa tarttua ja ilmoittaa kesätyöpaikkansa maksutta kauppakamarille osoitteessa palkkaanuori.fi. Kaikki kesätyöpaikat ovat myös nähtävillä samalla sivustolla. Kauppakamari välittää tietoa kesätöistä suoraan nuorille ja alueen oppilaitosten kautta.

Paula Erkkilä

Pohjanmaan kauppakamarin johtaja

Kommentoi