Lukijoilta: Keskittämisen ”kylmäämä” lista

Anneli Jäätteenmäki ja Maiju Lemettinen kritisoivat aiheellisesti päätoimittaja Markku Mantilan sunnuntaista (22.11.) Maan tila -kirjoitusta, jossa Mantila esittää 7-kohtaisen listan rakenneuudistuksista.

Esimerkkinä listasta (1.) kuntauudistus, jonka tuloksena olisi kaksi kuntaa ”näillä lakeuksilla”, ilmeisesti Seinäjoki ja Vaasa. Mantilan sanoin; ”Sen jälkeen ei kannata enää valita vaaleilla päättäjiä kiistelemään kouluista ja tienpätkistä”. Millä tavalla päättäjät sitten tulisivat tehtäviinsä, ellei vaaleilla? Kansalta vietäisiin siis valta valita edustajansa, muuksi tuota ei voi tulkita. Hämmästyttävää!

Kuten edellä mainitut kirjoittajat toteavat toimenpidelista on ”päätoimittajan henkilökohtainen kannanotto, myös lehden virallinen linja”.

Onko maakuntalehti enää uskottava alueella asuvien puolustaja? Jo pelkästään tuo suurkunta esitys merkitsisi maaseudun näivettymistä.

Päätoimittajan Maan tila -kirjoitus 15.11. on paljastava sekin: ”Kehäkolmosen ulkopuolella mätänee taloja ja asuntoja, joiden tekemiseen uhrattiin aikanaan huimasti rahaa ja inhimillistä ponnistusta”. Mantilan mukaan elämää on siis vai kehäkolmosen sisäpuolella!

Uskolleen hän löytää vahvistusta koronarokotteen valmistumisesta. Näin M.M.: ”Koronan tuoma halukkuus karata kehäkolmosen ulkopuolelle on toiveajattelua. Tiedot koronarokotteesta palauttivat väestön sijoittumisen samalle raiteelle, jolla se oli ennen koronaa. Pitkien pendelöintimatkojen takana olevat hienot kiinteistöt menettivät sen vähäisenkin kiinnostuksen.” Tässäkin ”unohtuu” se, että etätyö tulee tutkimusten mukaan kasvamaan.

Viimeisten THL:n tilastojen (26.11.) mukaan koronatartuntoja koko maassa oli 23 148, josta HUS:n (Helsinki ja muu Uusimaa) alueella 14 418 ja valtaosa siitä on pk-seudulla, kehäkolmosen sisäpuolella! Muulle osalle maata jää 8 730. Näistä luvuista voi päätellä, ettei se ”halukkuus karata kehäkolmosen ulkopuolelle” ole toiveajattelua.

Parasta turvallisuuspolitiikkaakin on koko maan pitäminen asuttuna, ei väestön keskittäminen ”suurkuntiin”!

Risto Kuivaniemi

Lappeenranta / Ilmajoki

Kommentoi