Lukijoilta: Keskussairaalan poliklinikat, älkää kutsuko riskiryhmiä vastaanotolle, mikäli ei ole aivan pakko!

Nyt tarvittaisiin kipeästi tilanne- ja suhteellisuudentajua Etelä-Pohjanmaan keskussairaalan poliklinikoiden lääkäreiltä. Kotisivuillaan EPKS ilmoittaa, että koronavirusepidemian takia poliklinikoiden kiireettömiä aikoja mahdollisuuksien mukaan siirretään tai hoidetaan puhelimitse. Kuitenkin, vaikka poikkeustila on julistettu ja liikkumisen ja sosiaalisen kanssakäymisen rajoitukset astuneet voimaan, poliklinikkalääkärit vaativat vanhuksia tulemaan paikan päälle ei-akuutteihin toimenpiteisiin.

Omassa tapauksessani 95-vuotiasta isoäitiäni ei suostuttu hoitamaan etäyhteyden kautta, kyseessä oli erityisvarovaisuutta vaativa haavasidoksen poisto ja haavan kunnon tarkistaminen. Omainen kirurgisena sairaanhoitajana tai kotihoidon sairaanhoitajat olisivat aivan varmasti osanneet hyvien ohjeiden ja puhelinyhteyden sekä lähetettyjen valokuvien avulla hoitamaan toimenpiteen kaikkien varovaisuus- ja puhtausvaatimusten mukaisesti kotona. Tähän joustoon ei ollut halua kirurgin puolelta.

Nyt ehdottomasti tarvitaan parempaa joustoa ja järkeä sairaanhoidolta niillä paikkakunnilla, missä todettu vain muutama koronatapaus. Todellinen leviämistilanne on paljon laajempi, THL:n asiantuntijoiden mukaan.

Yli 70-vuotiaat on määrätty kotiin suojeltaviksi nimenomaan sen takia, ettei mikään julkinen paikka ole tällä hetkellä heille virustartuntariskin kannalta turvallinen.

Herää huoli siitä, ajavatko poikkeustilanteen lain velvoittamat toimintarajoitteet ollenkaan asiaansa? Eli onko meillä minkäänlaista mahdollisuutta suojata toisiamme ja varsinkin vakaville sairauksille herkimpiä läheisiämme, jos edes lääkärit eivät ota tilannetta tai määräyksiä tosissaan?

Totta kai potilaiden haavat tulee hoitaa. Ymmärrän, että hoitamattomuuskin voi olla hengenvaara. Mutta nyt täytyy olla luova ja löytää kaikin puolin turvallisia hoitotapoja.

Vastaan voitaisiin tulla paljon tätä tapausta paremmin, esimerkiksi teknologian avuin.

Anna-Maria Järvinen

Pietarsaari

Kommentoi