Lukijoilta: Keskusta haluaa myydä Altian

Maakuntaamme puhuttaa voimakkaasti Altian myynti. Asiaa kaunistellaan siten, että Altia listautuu pörssiin. Kyse on kuitenkin siitä, että keskusta-vetoinen Suomen hallitus myy noin 70 prosentin osuuden meidän veronmaksajien omistamasta yhtiöstä jollekin/jonnekin. Vielä viime kaudella keskusta kalasti ääniä vastustamalla näkyvästi Altian osakkeiden myyntiä.

Ilmajoen kunnanhallituksen varapuheenjohtaja, sekä maatalous- ja ympäristöministeri Jari Lepän (kesk.) erityisavustaja, stadilainen Risto Lahti (kesk.) esittää, että Ilmajoen kunta hankkisi merkittävän osan Altian osakkeita. Samalla Lahti huomaamattaan tunnustaa keskustan junaileman, suoraan sanoen absurdin myyntipäätöksen Altiasta.

Myyntiä perusteltiin aluksi sillä, että alkoholin valmistaminen ei ole yhteiskunnan ydinliiketoimintaa. No, voiko se olla kunnan ydinliiketoimintaa?

Ilmajoen kunta on viimeisten 15 vuoden aikana velkaantunut samaa tahtia kuin Suomen valtio. Mistä rahat? Lahden esityskin on absurdi.

Nyt valtion omistajaohjauksesta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoo, että Suomen kansalla on mahdollisuus hankkia Altian osakkeita.

Onko? Miten asia on varmistettu? Onko Suomen kansalla jo ennakkoon järjestetty merkintäoikeus niihin? Mitä listautuvan yhtiön varallisuuteen kuuluu? Kuka omistaa rakennukset, maa-alueet, pohjaveden tai tuotemerkit? Valuuko omistus ulkomaille? Saadaanko etanolia tai raaka-ainetta muualta edullisemmin? Polkeeko Altia pörssiyhtiönä viljan ostohinnan, kuten Atria on pörssiyhtiönä polkenut tuottajahinnat? Vaikuttaako tämä viljelysmaan vakuus- tai myyntiarvoon?

Maatalouden asema on heikentynyt jo vuosia, ja tähän on vaikutusta myös Raision, Kemiran ja Fortumin myynnillä.

Jos ennuste luodaan näiden myyntien perusteella, veikkaan, että Pohjanmaan pellotkin kasvavat hetken päästä pajua. Keskusta on sulkenut silmänsä Altian laajemmalta vaikutukselta. Altia on merkittävä toimija takuumiehenä Suomen huoltovarmuuden ylläpidolle.

Maaseudun Tulevaisuuden kyselyn mukaan 73 prosenttia suomalaisista ei halua, että Altia myydään.

MTK:n viljavaliokunnan puheenjohtaja Esa Similä lausui seuraavasti: ”Pörssiyhtiö on raadollista bisnestä. Ei siinä maataloudella ole merkitystä.”

Itse uskon Altian olevan toimiva ja tuottava osakeyhtiö. Voittoa ja tuottoa haetaan hanakammin, mutta maatalouden ja valtiontalouden kannalta arvelen kokonaisvaikutuksen olevan negatiivinen. Itseänikin kovasti kiinnostaisivat osakkeet mutta näin nopealla listautumisvauhdilla se lienee mahdotonta.

Ehkäpä kirjoituksellani ei ole vaikutusta Altian myyntiin, mutta toivottavasti se avaa keskustan kannattajien silmät. Kepu petti taas omansa, kuten aina.

Mistä tällainen puolue saa kannatuksensa?

JUHA MÄENPÄÄ (ps.)

Ilmajoki

Kommentoi