Lukijoilta: Keskustalla mahdollisuus askelmerkkejä vaihtamalla

Suomenmaan toimitus kävi Puolangalla Juha Sipilän lapsuus- ja nuoruusvuosien kotipitäjässä kysymässä tappion syitä. Keskusta menetti siellä kannatuksestaan 22 prosenttia. Vaaleissa 2015 64,9 prosenttia, keväällä 42,9. Pudotus oli kaikkein suurin Oulun vaalipiirissä! ”Yhteen mieheen se pettymys täällä tiivistyy”, sanoi eräs haastateltava. Toinen tiivisti: ”Sipilän periaate oli, että kaikki mikä on sinun, on kohta minun jättäen selittämättä mitä tarkoitti.”

HS:n lähteiden mukaan Juha Sipilä oli pyrkinyt hallituskauden alkuvaiheessa siirtämään valtion yli 30 miljardin arvoiset yhtiöomistukset pitkälti oman päätäntävaltansa alaisiksi. Tässähän se selitys puolankalaisen lausumaan!

Omistajaohjausosaston yhtiöittäminen kaatui perustuslakiin ja virkamiesten vastustukseen. Sipilä oli reagoinut voimakkaasti siihen, että hänen ajatuksensa valtio-omistusten hallinnon uudelleen järjestelystä tyrmättiin. Korvaavaksi tuli Valtion kehittämisyhtiö Vake oy:n perustaminen. Sipilän ”taseet töihin” oli tarkoittanut varojen siirtämistä mm. ohjelmisto-, tekoäly tai terveysteknologiahankkeisiin, joita Vake valitsisi.

Sipilä oli tavoitellut asemaa, jossa hän omistajaohjausministerinä olisi voinut tehdä päätöksiä ”muilta kyselemättä”! Mitä se puolankalaismiehen arvio olikaan?!

HS:n kirjoitus 17.9.2019 on otsikoitu ”Vake-yhtiötä uhkaa purku - Selvitysmies ehdottaa, että Vaken 2,3 miljardin euron varat palautetaan valtiolle”.

Lehti päättää: ”Keskustan tuleva kanta (Vaken purkuun) kertoo paljon myös siitä, kuinka paljon puolue jatkaa toimintaansa Sipilän askelmerkkien mukaisesti”. Niinpä, ei pitäisi olla epäselvää miten toimia, jos aikoo saada kannatuksen kasvuun!

Risto Kuivaniemi

Lappeenranta / Ilmajoki

Kommentoi